Στην πικάντικη ισπανική παέλια ίσως να κρύβεται το μυστικό κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας!

Κι αυτό γιατί το περίφημο αυτό πιάτο αρωματίζεται έντονα με σαφράν. Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Λ’Ακουίλα στην Ιταλία και του Σίδνει στην Αυστραλία πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Όπως είδαν μέχρι στιγμής, η κατανάλωση σαφράν έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς οι ασθενείς που έπασχαν από τη νόσο εμφάνιζαν σημάδια κυτταρικής αποκατάστασης.

Προηγούμενα πειράματα σε ζώα είχαν δείξει ότι το οικονομικά «τσουχτερό» μπαχαρικό – γνωστό και ως κρόκος κοζάνης – προστατεύει τα μάτια από βλάβες που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ενώ παράλληλα επιβραδύνει την εξέλιξη γενετικών ασθενειών όπως π.χ. η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

«Το σαφράν δείχνει να διαθέτει μια σειρά προστατευτικών ιδιοτήτων για την όραση», αναφέρει η επικεφαλής του ιταλικού σκέλους της μελέτης καθηγήτρια Σίλβια Μπίστι.

«Προσπαθούμε τώρα να κατανοήσουμε το μηχανισμό που μπλοκάρει την διαδικασία του κυτταρικού θανάτου. Το σαφράν αποτελείται από συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση», εξηγεί η ειδικός.

«Έδειξε ακόμη να επηρεάζει τα γονίδια που ρυθμίζουν τα επίπεδα λιπαρών οξέων στην κυτταρική μεμβράνη, γεγονός που κάνει τα οπτικά κύτταρα ακόμη πιο ισχυρά και ευπροσάρμοστα», συμπληρώνει η δρ. Μπίστι.

Διαβάστε ακόμα:
Kρόκος. Mια πολύτιμη ουσία στην κουζίνα σας
http://www.vita.gr/html/ent/344/ent.2344.asp


Μπαχαρικά: Μυρωδάτα «φάρµακα» στο πιάτο σας
http://www.vita.gr/html/ent/219/ent.8219.asp

Τα αντιοξειδωτικά και τα μάτια σας!
http://www.vita.gr/html/ent/404/ent.9404.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: