Πικάντικο «όπλο» κατά της άνοιας αποτελεί η κατανάλωση κάρι μία με δύο φορές την εβδομάδα. Το μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Ντιούκ στη Βόρεια Καρολίνα, εντοπίζεται στο πανίσχυρο αντιοξειδωτικό συστατικό κουρκουμίνη, η οποία προλαμβάνει τη συσσώρευση των πλακών αμυλοειδούς πρωτεΐνης που συνοδεύουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Μουράλι Ντοραϊσβάμι, όσοι καταναλώνουν συχνά το πικάντικο καρύκευμα αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Συγκεκριμένα, με πειράματα που έκαναν σε ποντίκια οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις που είχε στον οργανισμό η μεγαλύτερη κατανάλωση κάρι. Διαπίστωσαν ότι, ακόμη και στα πειραματόζωα που ήταν γενετικώς τροποποιημένα ώστε να παράγουν τις «ένοχες» πλάκες, η κουρκουμίνη έδειχνε να τις «δεσμεύει» αρχικώς και στη συνέχεια να τις διαλύει, προσφέροντας έτσι προστασία από την ανάπτυξη άνοιας.

Επόμενος στόχος των ειδικών είναι τώρα να παρακολουθήσουν την ευεργετική δράση της κουρκουμίνης κατά τον σχηματισμό ανθρώπινων πλακών, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες εγκεφαλικής απεικόνισης.

Κατά τον δρ. Ντοραϊσβάμι, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια κλινική μελέτη σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, που θα μπορούσε ίσως να οδηγήσει στη δημιουργία ενός «μαγικού» χαπιού κουρκουμίνης.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων, στη Βρετανία.

Διαβάστε ακόμα:
Νόσος Αλτσχάιμερ: Εξελίξεις και ελπίδες
http://www.vita.gr/html/ent/456/ent.7456.asp

Nέα δεδομένα για το Aλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.asp

To κάρι αδυνατίζει!
http://www.vita.gr/html/ent/194/ent.9194.asp