Ευεργετικές είναι οι ωδίνες του τοκετού, βεβαιώνει βρετανός ειδικός. Σύμφωνα με τον δρ. Ντένις Ουάλς, συνεργάτη καθηγητή Μαιευτικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, οι ωδίνες αποτελούν μέρος της «ιεροτελεστίας» του τοκετού, επειδή συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή του.

Ακόμη, ο επιστήμονας υποστηρίζει ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του δεσμού μητέρας-παιδιού, ενώ παράλληλα την προετοιμάζουν για τις ευθύνες της μητρότητας.

Παρόλα αυτά, άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επισκληρίδιος αποτελεί σημαντική επιλογή για μια γυναίκα.

Όπως αναφέρει ο δρ. Ουάλς στο επιστημονικό έντυπο «Evidence Based Midwifery», η συχνότητα χορήγησης του συγκεκριμένου τύπου αναλγησίας κατά τον τοκετό έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 20 χρόνια, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λιγότερο επεμβατικοί τρόποι διαχείρισης του πόνου.

Ως γνωστόν, τονίζει, οι ωδίνες έχουν θετική επίδραση στη φυσιολογία της γυναίκας, καθώς καθορίζουν τον ρυθμό της γέννας και πυροδοτούν την απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών της ευτυχίας.

Από την άλλη, η δρ. Μάγκι Μπλοτ από το Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου επισημαίνει, ότι σε περιπτώσεις πολύωρων και περίπλοκων τοκετών, η επισκληρίδιος αποτελεί πολύ σημαντικό «εργαλείο».

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τον πόνο του τοκετού – πρόκειται για μια υπερβολικά επώδυνη εμπειρία», εξηγεί. «Εάν μάλιστα συμβαίνει για πολλή ώρα σε έναν παρατεταμένο τοκετό, τότε πρόκειται για μια εξουθενωτική διαδικασία και για αυτό πιστεύω ότι η επισκληρίδιος αναλγησία είναι πολύ χρήσιμη».

Διαβάστε ακόμα:
Πώς γέννησα στο νερό
http://www.vita.gr/html/ent/182/ent.6182.asp

Καισαρική. Πότε επιβάλλεται;
http://www.vita.gr/html/ent/621/ent.4621.asp