Το σωματικό βάρος των μικρών παιδιών επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους με τους συνομηλίκους τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μισούρι, ακόμη και παιδάκια του νηπιαγωγείου που είναι υπέρβαρα βιώνουν έντονα συναισθήματα μοναξιάς και άγχους απέναντι σε άλλα παιδάκια φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Μάλιστα, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά αυτά, αγόρια και κορίτσια, διατηρώντας την ίδια εικόνα, τα συναισθήματα κατάθλιψης και μοναξιάς εντείνονται.

«Υπάρχει μια γενικότερη εντύπωση ότι τα αγοράκια δεν βιώνουν τις συνέπειες της εικόνας τους τόσο έντονα όσο τα κορίτσια μέχρι κάποια ηλικία», αναφέρει η δρ. Σάρα Γκέιμπλ. «Τα ευρήματά μας ωστόσο έδειξαν ότι ακόμη και τα αγόρια βιώνουν από νωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις των περιττών κιλών».

Πώς όμως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους; Αυτό, όπως υποστηρίζει η ειδικός για την ώρα παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, επειδή, όταν εργάζονται πολλές ώρες, θα πρέπει να καταφέρουν να υπερπηδήσουν σημαντικά εμπόδια.

Σίγουρα, η ενθάρρυνση των παιδιών από μικρές ηλικίες να ασχοληθούν με σπορ και να τρέφονται υγιεινά θα βοηθούσε ιδιαίτερα.

«Οι γονείς οφείλουν να κάνουν ό,τι μπορούν», λέει ο δρ. Γκέιμπλ. «Από το να προσφέρουν στο παιδί τους ένα καρότο όταν αυτό αναζητά ένα σνακ, μέχρι να το ενθαρρύνουν να ζωγραφίσει αντί το να παρακολουθεί τηλεόραση».

Διαβάστε ακόμα:
Νερό κατά της παιδικής παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/899/ent.8899.asp

Παιδική παχυσαρκία: 5 ναι και 5 όχι
http://www.vita.gr/html/ent/565/ent.1565.asp

Η παχυσαρκία αρχίζει πριν τα 5!
http://www.vita.gr/html/ent/175/ent.8175.asp