Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη ενδεχομένως να φέρουν στο φως ύπουλους «σιωπηλούς» καρκινικούς όγκους, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασθενείς ακολουθούν υπερβολικά ισχυρές θεραπείες, επιβαρύνοντας τον οργανισμό τους.

Αμερικανοί επιστήμονες από το VA Outcomes Group στο Βερμόντ, των οποίων η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the National Cancer Institute», διαπίστωσαν ότι οι προληπτικές εξετάσεις είναι σαν ένα δίκοπο μαχαίρι: από τη μια εντοπίζουν σοβαρές μορφές καρκίνου, από την άλλη όμως – και στην πλειονότητα των περιπτώσεων– προκαλούν ανησυχία, ενώ επιφέρουν δυσβάσταχτα έξοδα για θεραπείες που στην πραγματικότητα δεν είναι αναγκαίες.

«Πρόκειται για περιπτώσεις ασθενών που αναγκάζονται να ακολουθήσουν θεραπείες που ουσιαστικά δεν τους βοηθούν, καθώς η μορφή καρκίνου από την οποία έπασχαν δεν τους προκαλούσε συμπτώματα, ούτε ήταν απειλητική για τη ζωή τους» αναφέρει ο δρ. Γκίλμπερτ Γουέλτς.

Μάλιστα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι υπάρχουσες μορφές θεραπείας –χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολίες ή ορμονοθεραπεία– μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως π.χ. ανικανότητα ή ακράτεια στο 30% των ασθενών.

Διαβάστε ακόμα:
Στην αιχµή της επιστήµης: Θωρακίζοντας την υγεία του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.7822.asp

Προστάτης από ένα μόνο κύτταρο!
http://www.vita.gr/html/ent/785/ent.7785.asp

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον καρκίνο του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/409/ent.7409.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: