Μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι από τα οφέλη που προσφέρει η λήψη ασπιρίνης από υγιείς ανθρώπους, τόνισαν οι σκωτσέζοι ειδικοί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου με επικεφαλής τον καθηγητή Γκέρι Φόουκς, μελέτησαν μια ομάδα υγιών ενηλίκων, οι οποίοι έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη. Μετά το πέρας οκτώ ετών, διαπίστωσαν λοιπόν ότι λαμβάνοντας το λευκό χαπάκι όχι μόνο δεν μείωναν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά αντίθετα αύξαναν τον κίνδυνο γαστρορραγίας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η προληπτική καθημερινή λήψη ασπιρίνης από υγιή άτομα για την αποφυγή θρομβώσεων είναι λανθασμένη και επικίνδυνη, καθώς κανονικά οι γιατροί την χορηγούν σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν και νέο επεισόδιο.

Παράλληλα, μια δεύτερη μελέτη από ειδικούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Όσλο, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, έδειξε ότι ακόμη και ένα ποτηράκι αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επικίνδυνης καρδιακής αρρυθμίας (κολπική μαρμαρυγή), που συνδέεται άμεσα με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Από την άλλη, βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να «κλείσουν» όλα τα οφέλη της ζουμερής τομάτας σε ένα …χάπι. Το φάρμακο Ateronon, όπως ονομάζεται, δοκιμάστηκε σε 150 καρδιοπαθείς με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους επινοητές τους, μια «κόκκινη» κάψουλα την ημέρα σταματά τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, ενώ μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση των αθηρωματικών πλακών.

Η «θαυματουργή» δράση του νέου φαρμάκου οφείλεται στη χημική ουσία λυκοπένιο που εντοπίζεται στις ώριμες τομάτες και συγκεκριμένα στην ποσότητα που συγκεντρώνεται σε κάθε κάψουλα και αντιστοιχεί σε εκείνη που προσφέρουν περίπου τρία κιλά τομάτες.

Εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές μεγαλύτερου εύρους στις οποίες θα συμμετάσχουν 10.000 ασθενείς από τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Φινλανδία και τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:
Όχι στην προληπτική χρήση ασπιρίνης
http://www.vita.gr/html/ent/278/ent.9278.asp

Διλήµµατα υγείας
http://www.vita.gr/html/ent/206/ent.8206.asp

Heart Score. Bρείτε πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας
http://www.vita.gr/html/ent/266/ent.1266.asp