Τέσσερις στις 10 γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα μπορούσαν να τον αποφύγουν ακολουθώντας υγιεινό τρόπο ζωής.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη μελέτη του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και του Imperial College του Λονδίνου, κατά την οποία οι ειδικοί επανεξέτασαν 900 προηγούμενες έρευνες.

Τα νέα ευρήματα έδειξαν ότι ο περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ, η αύξηση της σωματικής άσκησης, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και ο θηλασμός μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, μικρές καθημερινές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» για χιλιάδες γυναίκες.

«Η συγκεκριμένη μελέτη δίνει την καθαρότερη ίσως εικόνα που είχαμε ποτέ ως προς το πώς οι καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μάρτιν Γουάιζμαν, ιατρικός και επιστημονικός σύμβουλος του WCRF.

«Σήμερα είμαστε πιο σίγουροι από ποτέ ότι οι γυναίκες μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο αλλάζοντας τρόπο ζωής», συμπληρώνει.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών μάλιστα για τη Βρετανία είναι πραγματικά εντυπωσιακές, καθώς η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες θα μπορούσε να μειώσει τη θετική διάγνωση στη νόσο περισσότερο από 40%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι και ο θηλασμός έδειξε να δρα κατά του καρκίνου του μαστού.

«Υπάρχουν πειστικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι οι μητέρες που θηλάζουν περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ενώ παράλληλα μειώνουν την πιθανότητα συσσώρευσης περιττών κιλών του μωρού κατά την ανάπτυξή του», προσθέτει ο καθηγητής Γουάιζμαν.

Συνοπτικά οι ειδικοί συνιστούν:
· Καθημερινή άσκηση, οποιασδήποτε μορφής, που να διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά.
· Περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ στο ένα ποτηράκι την ημέρα.
· Να θηλάζουν το μωρό τους ως και έξι μήνες μετά τη γέννησή του.

Διαβάστε ακόμα:
11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Η αθώα πλευρά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/657/ent.9657.asp

«Φως» στον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/486/ent.9486.asp