Αυτό προτείνουν τώρα βρετανοί επιστήμονες, καθώς ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών οδηγεί στη συσσώρευση περιττών κιλών.

Η μελέτη ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τελικά ο ανθρώπινος οργανισμός δεν ξεχωρίζει τα υποκατάστατα από την πραγματική ζάχαρη. Είδαν ακόμη ότι οι γλυκαντικές ουσίες φαίνεται να συμπεριφέρονται όπως και η ζάχαρη, ενεργοποιούν δηλαδή τους «αισθητήρες» των εντέρων, με αποτέλεσμα να απορροφάται περισσότερη γλυκόζη και να διοχετεύεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Αποτέλεσμα; Ο οργανισμός καλείται να επεξεργαστεί πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρων, τα οποία συνοδεύονται από επιπλέον θερμίδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για όσους κάνουν δίαιτα αυτό μπορεί να σημαίνει μικρή ή ακόμα και καθόλου απώλεια βάρους, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αύξησή του.

«Σε όσους κάνουν δίαιτα προτείνω να καταναλώνουν φυσικές τροφές, αλλά σε μικρότερες ποσότητες», αναφέρει η καθηγήτρια Σοράγια Σιραζί-Μπίτσεϊ.

«Πολλές φορές επιλέγουμε ένα αναψυκτικό light για να διατηρήσουμε τη γραμμή μας, αλλά στην πραγματικότητα, ακριβώς επειδή οι γλυκαντικές ουσίες ενεργοποιούν τον οργανισμό ώστε να απορροφά περισσότερη γλυκόζη από τη διατροφή μας, έχουμε τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα», εξηγεί η ερευνήτρια.

Διαβάστε ακόμη:
Υποκατάστατα ζάχαρης. Ποια, πώς, πότε
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.5836.asp

Πότε είναι χρήσιμα τα υποκατάστατα;
http://www.vita.gr/html/ent/614/ent.6614.asp

Αν τρώω LIGHT προϊόντα, θα αδυνατίσω;
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.6113.asp

Αντί να αδυνατίζει, παχαίνει
http://www.vita.gr/html/ent/858/ent.4858.asp