Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ρυθμοί μετάδοσης της νέας γρίπης στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, επιδημιολογική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε Αυστραλία, Αργεντινή, Χιλή, Νέα Ζηλανδία και Ουρουγουάη έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι ο ιός Η1Ν1 φάνηκε να υπερέχει ως προς το ρυθμό μετάδοσής του σε σχέση με την εποχική γρίπη, η δριμύτητά του παρέμεινε σε ελεγχόμενα πλαίσια.

«Όλες οι χώρες ανακοίνωσαν ότι μετά τα μέσα Ιουλίου καταγράφηκε πτώση του ρυθμού μετάδοσης της νέας γρίπης», αναφέρει επίσημη δημοσίευση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.flu.gov. «Κάτι τέτοιο υποδεικνύει ότι η διάρκεια της περιόδου της νέας γρίπης στο νότιο ημισφαίριο θα μπορούσε να είναι ίδια με εκείνη της εποχικής γρίπης», εξηγεί.

Από την άλλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ο ιός Η1Ν1 στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 2.837 άτομα μέχρι στιγμής. Παρ’ όλα αυτά, όπως υπογραμμίζει, δεν έχει εμφανίσει μετάλλαξη, αλλά ούτε και προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με την κοινή γρίπη.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει μετάλλαξη του ιού», αναφέρει καθησυχαστικά ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, κ. Γκρέγκορι Χαρτλ. «Συνεχίζουμε να έχουμε αυξημένο αριθμό θανάτων, επειδή υπάρχουν πολλά κρούσματα», εξηγεί.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πάλι, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 36 θάνατοι παιδιών, από τα οποία το 67% αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας, επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την κατάστασή τους. Το 22%, ωστόσο, ήταν υγιή παιδιά κάτω των 5 ετών.

Το γεγονός ότι κανονικά η νέα γρίπη πλήττει περισσότερο τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενηλίκους από ό,τι η εποχική, προβληματίζει ακόμη τους ειδικούς. Όπως επισημαίνουν, ωστόσο, ακόμη και η εποχική γρίπη μπορεί να αποβεί μοιραία, τόσο για υγιή παιδιά όσο βεβαίως και για εκείνα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Διαβάστε ακόμα:
H νέα γρίπη δεν θα γίνει υπερβακτήριο!
http://www.vita.gr/html/ent/951/ent.9951.asp

Δεν είναι πάντα νέα γρίπη…
http://www.vita.gr/html/ent/775/ent.9775.asp

Τέλος η καταμέτρηση των κρουσμάτων Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/761/ent.9761.asp