Την επόμενη φορά που δεν θα θυμάστε που βάλατε τα κλειδιά σας ή θα ξεχάσετε μία σημαντική υποχρέωση, αναλογιστείτε τις ανθυγιεινές συνήθειες που υιοθετείτε, γιατί, σύμφωνα με νέα μελέτη, αυτές ευθύνονται για τη φθορά της μνήμης, αλλά και των νοητικών μας ικανοτήτων.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Νοσοκομείου Paul Brousse στο Βιλζουίφ στη Γαλλία μελέτησαν 5.123 ενηλίκους και είδαν ότι όσοι από αυτούς κάπνιζαν, δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ*, δεν ασκούνταν αρκετά και δεν έτρωγαν αρκετά φρούτα και λαχανικά (λιγότερο από 2 μερίδες καθημερινά), εμφάνιζαν έντονη φθορά των νοητικών τους λειτουργιών.

*(Οι ειδικοί στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας συνέκριναν όσους απείχαν τελείως από το ποτό, με εκείνους που έπιναν από 1 έως 14 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα).

Όπως γράφει η επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology», μέσα σε μια χρονική περίοδο 17 ετών, οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν εντάξει στην καθημερινότητά τους τις περισσότερες ανθυγιεινές συνήθειες, αντιμετώπιζαν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν σημαντική φθορά των νοητικών τους ικανοτήτων και διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Anti-aging: Η νεότητα δεν είναι ηλικία, είναι τρόπος ζωής http://www.vita.gr/html/ent/520/ent.6520.asp

Τα 7 «κλειδιά» για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp

H αγάπη μόνο δεν αρκεί…
http://www.vita.gr/html/ent/712/ent.9712.asp