Ένα γονίδιο το οποίο ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά στην ορμόνη ινσουλίνη, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για το γονίδιο IRS1 που εντόπισαν οι ειδικοί του Imperial College του Λονδίνου. Το συγκεκριμένο γονίδιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία νέων θεραπειών που θα προστατεύουν τον οργανισμό από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα, η ινσουλίνη παίζει τον ρόλο του «ρυθμιστή» ελέγχοντας τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα απορροφούν τη γλυκόζη από το αίμα και τη χρησιμοποιούν στη συνέχεια για την παραγωγή ενέργειας. Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, το πάγκρεας συνεχίζει να εκκρίνει ινσουλίνη, χωρίς ωστόσο ο οργανισμός να μπορεί να την χρησιμοποιήσει.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στους σκελετικούς μύες ενός ζεύγους διδύμων από τη Δανία, ένας εκ των οποίων έφερε το γονίδιο IRS1 και έπασχε από διαβήτη.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα των δοκιμών», αναφέρει ο καθηγητής Φίλιπ Φρόγκελ.

«Πρόκειται για την πρώτη γενετική απόδειξη που επιβεβαιώνει ότι μια επιπλοκή στον τρόπο δράσης της ινσουλίνης στους μύες, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη» εξηγεί.

«Ο μυικός ιστός με τη βοήθεια της γλυκόζης παράγει περισσότερη ενέργεια από κάθε άλλο. Πιστεύουμε ότι αναπτύσσοντας μια θεραπεία για τον διαβήτη, η οποία θα έχει ως στόχο την βελτίωση της δράσης της ινσουλίνης στους μύες, ενδεχομένως να καταφέρουμε να βοηθήσουμε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 με νέες θεραπείες κατά της νόσου» συμπληρώνει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp

Oι απαραίτητες εξετάσεις για να ζείτε καλά με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.1113.asp

Zώντας με το διαβήτη. Eρωτική ζωή χωρίς προβλήματα!
http://www.vita.gr/html/ent/123/ent.1123.asp