Αυτό ανακάλυψαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, καθώς διαπίστωσαν ότι το καταναλωτικό κοινό τείνει να πιστεύει ότι κάποια τσιγάρα λόγω των όσων αναγράφονται στη συσκευασία τους είναι πιο …«υγιεινά» από άλλα!

Ο λόγος για τα τσιγάρα που φέρουν στη συσκευασία τους τις ενδείξεις «smooth», «silver» ή «gold» οι οποίες, σύμφωνα με τη νέα μελέτη – που πραγματοποιήθηκε σε 1.300 άτομα από τα οποία 800 ήταν ενήλικοι καπνιστές και 500 έφηβοι – φάνηκε να χαρακτηρίζονται πιο ελαφριά και άρα λιγότερο επιβλαβή από τα υπόλοιπα.

Οι ειδικοί παρουσίασαν τις συγκεκριμένες συσκευασίες στους συμμετέχοντες και τους κάλεσαν να δοκιμάσουν τα τσιγάρα και να τα σχολιάσουν. Στη συνέχεια τους προσέφεραν τις σκέτες συσκευασίες όπου δεν αναγραφόταν ο τύπος των τσιγάρων.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι στην πρώτη περίπτωση τα σχόλια των εθελοντών ήταν πιο επιεική, ενώ οι ανοιχτόχρωμες συσκευασίες οδηγούσαν τους εθελοντές στο συμπέρασμα ότι τα τσιγάρα περιείχαν λιγότερη πίσσα και άρα ήταν πιο «υγιεινά». Στη δεύτερη περίπτωση αντίθετα, είδαν ότι οι «ψευδαισθήσεις» περί μικρότερου κίνδυνου για την υγεία εξαλείφονταν.

Παρά το γεγονός ότι οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν επιγραφές που ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα περιέχουν λιγότερη πίσσα, είναι πιο ελαφριά ή «μαλακά», ωστόσο κατά τους επιστήμονες, όπως φαίνεται αποτυγχάνουν να προστατεύσουν το καταναλωτικό κοινό που εξακολουθεί να πέφτει στην παγίδα άλλων παραπλανητικών συσκευασιών.

Διαβάστε ακόμα:
Κόψτε το τσιγάρο και κερδίστε ζωή!
http://www.vita.gr/html/ent/616/ent.8616.asp

«Mόνο σε κέντρο διακοπής έκοψα το τσιγάρο»
http://www.vita.gr/html/ent/086/ent.1086.asp

Υποκατάστατα νικοτίνης: Γιατί το κοµπολόι δεν είναι αρκετό
http://www.vita.gr/html/ent/251/ent.7251.asp