Ένας ιός που σχετίζεται με την εμφάνιση λευχαιμίας και καρκινικών όγκων σε ζώα, ενδεχομένως να συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη στον άνθρωπο, εκτιμούν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρ Ίλα Ρ Σινγκ από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, η διαπίστωση αυτή αν τεκμηριωθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία διαγνωστικών εξετάσεων ή ακόμη και ενός εμβολίου κατά του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Στις δοκιμές έλαβαν μέρος περισσότεροι από 200 ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές τους εξέτασαν και στη συνέχεια συνέκριναν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει από αυτούς με περισσότερους από 100 υγιείς ιστούς.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι το 27% των ανθρώπινων όγκων του προστάτη ήταν μολυσμένοι από τον ιό XMRV, ενώ μεταξύ των επιθετικών όγκων το ποσοστό ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ο ιός μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο, όμως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που πρόκειται να διερευνήσουμε περαιτέρω» δήλωσε ο δρ Σινγκ.

Όπως πιστεύουν οι ειδικοί, παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος δεν είναι «μεταδοτικός» όπως το κοινό κρυολόγημα, ωστόσο ένας ιός μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο «έδαφος» για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών της νόσου.

Διαβάστε ακόμα:
Στην αιχµή της επιστήµης: Θωρακίζοντας την υγεία του προστάτη http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.7822.asp

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον καρκίνο του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/409/ent.7409.asp

Οι παρενέργειες της αμέλειας
http://www.vita.gr/html/ent/385/ent.9385.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: