Κοιτάζεστε στον καθρέφτη και βλέπετε τις λεπτές γραμμές που σχηματίζονται στις εξωτερικές γωνίες των ματιών και του στόματος να έχουν γίνει μόνιμες. Οι ρινοπαρειακές πτυχές φαίνονται πιο βαθιές, ενώ οι οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο έχουν γίνει πιο έντονες. Κάποιες κηλίδες έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στην περιοχή των ζυγωματικών. Και προσέχοντας καλύτερα, το χρώμα της επιδερμίδας δεν φαίνεται ομοιόμορφο σε όλα τα σημεία του προσώπου σας.
«Μετά το τέλος του καλοκαιριού, ειδικά αν το δέρμα έχει εκτεθεί παρατεταμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία, εμφανίζονται κηλίδες και δυσχρωμίες. Τα σημεία που θίγονται περισσότερο είναι το πρόσωπο, το ντεκολτέ και η ράχη των χεριών. Αυτά τα “σημάδια της φωτογήρανσης” αποτελούν όχι μόνο δερματολογικό, αλλά και αισθητικό πρόβλημα», μας εξηγεί η δερματολόγος κ. Ελένη Τασούλα.

Έως και 20 χρόνια μεγαλύτερες!
Δύο ερευνητές στον τομέα της Εξελικτικής Βιολογίας, ο δρ. Μπέρναρντ Φινκ και ο δρ. Καρλ Γκράμμερ από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία, κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το πώς υπολογίζουμε οπτικά την ηλικία ενός προσώπου. Μέσα από τις μελέτες τους έδειξαν ότι ο βαθμός ομοιογένειας του χρώματος σε ένα πρόσωπο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το πόσο γερασμένο μοιάζει. Γυναίκες με έντονα τα σημάδια της φωτογήρανσης έμοιαζαν στα μάτια των άλλων να έχουν μέχρι και 20 χρόνια περισσότερα από την πραγματική τους ηλικία! Άνδρες που ερωτήθηκαν από τους ερευνητές θεωρούσαν πιο νεανικό και ελκύονταν περισσότερο από ένα ομοιόμορφο σε τόνους γυναικείο πρόσωπο παρά από ένα πρόσωπο με κηλίδες και πανάδες.
Όλα αυτά, μας εξηγούν οι γερμανοί επιστήμονες, έχουν να κάνουν με την επεξεργασία των εικόνων από τον εγκέφαλο. Οι νευρώνες που δέχονται τα οπτικά ερεθίσματα είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητοι» στην αντίθεση των χρωμάτων και την οξύτητα των αποχρώσεων της επιδερμίδας του προσώπου. Όσο πιο μικρή είναι η αντίθεση, όσο πιο ομαλή είναι η κατανομή του χρώματος σε ένα πρόσωπο, τόσο περισσότερο αποτελεί αυτό για τον εγκέφαλο ένδειξη νεανικού δέρματος και, κατά προέκταση, καλής υγείας…

Τα στάδια της φωτογήρανσης
Η φωτογήρανση, όπως επισημαίνει η κ. Ελένη Τασούλα, μπορεί να ξεκινήσει νωρίς. Το πρώτο σημάδι είναι η εμφάνιση καφέ κηλίδων μετά από μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, οι οποίες ανάλογα με τον τύπο δέρματος εκδηλώνονται διαφορετικά. Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες παρουσιάζουν δυσχρω­μίες και ξηρότητα. Στις σκουρόχρωμες παρατηρείται μία διάχυτη υπερμελάγχρωση (έντονες καφέ κηλίδες) και πιο άγρια υφή.
Η φωτογήρανση κατατάσσεται σε • Ήπια (συναντάται σε ηλικίες 25-35 ετών, όπου εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια φωτογήρανσης). Μέτρια (σε ηλι­κίες 35-50 ετών, όπου βλέπουμε πρώιμες ακτινικές υπερκερατώσεις, δηλαδή κοκκκινωπά σημάδια και γεροντικές κηλίδες). ➔ Προχωρημένη (μεταξύ 50-65 ετών, με ακτινικές κερατώσεις). Σοβαρή (συνήθως σε ηλικίες 60-75 ετών, στις οποίες μπορούν να εκδηλωθούν μέχρι και προκαρκινικές αλλοιώσεις του δέρματος).

Καλλυντικά VS φωτογήρανση
Αν και η καθημερινή χρήση αντιηλιακού αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την πρόληψη της φωτογήρανσης, ακόμα και τώρα, μετά το τέλος των διακοπών, υπάρχουν αρκετές μέθοδοι (πίλινγκ, λέιζερ, μικροδερμοαπόξεση κτλ.) για τη βελτίωση της ανομοιογενούς όψης της επιδερμίδας. Ωστόσο, εμείς εδώ θα εστιάσουμε στα καλλυντικά προϊόντα:
1. Ποια είναι η δράση τους
Οι κρέμες κατά των κηλίδων δρουν σε δύο «μέτωπα». Αφενός μειώνουν τις δυσχρωμίες αναστέλλοντας την παραγωγή μελανίνης και αφετέρου περιέχουν συστατικά που αποκαθιστούν το ομοιόμορφο χρώμα της επιδερμίδας. Λόγω των συστατικών τους, είναι ασφαλέστερο να φοριούνται το βράδυ, ειδικά αν περιέχουν ρετινόλη ή ρετινοειδή.
2. Πώς να επιλέξετε
Οι κρέμες που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των κηλίδων επιβραδύνοντας τη φωτογήρανση: Αναγράφουν στη συσκευασία τους «Επανόρθωση», «Για ένα πιο ομοιόμορφο χρώμα», «Προϊόν λεύκανσης» ή «Προϊόν φωτεινότητας».
Περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους Βιταμίνη C, που προσφέρει αντιοξειδωτική δράση. Αζελαϊκό οξύ, που παρεμβαίνει στη βιοσύνθεση της μελανίνης.• Κοχικό οξύ και Νιασιναμίδιο, που είναι λευκαντικές ουσίες. ➔ Πολυ-υδροξέα, που βελτιώνουν την υφή του δέρματος. ➔Ρετινοειδή, που δρουν κατά των κηλίδων. Προτείνεται η χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από 6 εβδομάδες. Καλό είναι, πριν επιλέξετε μία κρέμα, να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για αποφυγή παρενεργειών.



Tips

Αν επιλέξετε μια κρέμα που περιέχει οξέα φρούτων, είναι απαραίτητη η αντιηλιακή σας προστασία κάθε πρωί, κάτι που έτσι κι αλλιώς εμείς σας συμβουλεύουμε.
Δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση των κρεμών που κυκλοφορούν στην αγορά. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το φθινόπωρο ή το χειμώνα.
Σε περιπτώσεις που χρειάζεται πιο δραστική αντιμετώπιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε «ειδικά σκευάσματα που περιέχουν υδροκινόνη, η οποία όμως είναι μία πολύ δραστική ουσία, γι’ αυτό και συνταγογραφούνται από δερματολόγο. Η θεραπεία είναι περιορισμένη και διαρκεί γύρω στις 6 εβδομάδες», μας εξηγεί η κ. Ελένη Τασούλα.
Αν δείτε ότι μια κρέμα σάς προκαλεί ερεθισμό, διακόπτετε την καθημερινή χρήση και δοκιμάζετε να τη βάζετε μέρα πάρα μέρα ή δύο φορές την εβδομάδα, κατόπιν συμβουλής από το δερματολόγο σας.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Ελένη Τασούλα, δερματολόγο, μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αντιγήρανσης.