Ένα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων όπως η επιληψία και ο νευροπαθητικός πόνος θα μπορούσε, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς, να βοηθήσει τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ταλαιπωρούνται από εξάψεις να έχουν έναν πιο ήρεμο ύπνο.

Περίπου το 40% των γυναικών που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση δυσκολεύονται να κοιμηθούν λόγω των ανυπόφορων εξάψεων από τις οποίες υποφέρουν.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν ότι η γκαμπαπεντίνη ( η δραστική ουσία του φαρμάκου) βελτίωνε σημαντικά την ποιότητα του ύπνου γυναικών που είχαν εξάψεις.


Στη μελέτη συμμετείχαν 59 μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες κάποιες από τις οποίες λάμβαναν 300 χιλιογρ. του φαρμάκου τρεις φορές την εβδομάδα, και κάποιες ψευδοφάρμακα. Μετά την ολοκλήρωση μιας θεραπείας 12 εβδομάδων είδαν ότι οι γυναίκες που λάμβαναν γκαμπαπεντίνη απολάμβαναν γενικά καλύτερο ύπνο σε σχέση με τις υπόλοιπες.

«Η γκαμπαπεντίνη βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και δεν συνοδεύεται από τον κίνδυνο εξάρτησης, όπως συμβαίνει με κάποια άλλα χάπια ύπνου, ενώ παράλληλα δεν απαιτεί τη λήψη ορμονοθεραπείας» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Μάικλ Ε. Γιούρτσεσεν.

«Μάλιστα το γεγονός ότι πρόκειται για ένα γενόσημο φάρμακο (δηλ. έχει την ίδια δραστική ουσία με κάποιο επώνυμο φάρμακο που κυκλοφορεί ήδη) με σχεδόν ανύπαρκτες παρενέργειες, κάνει τη συγκεκριμένη θεραπεία ιδιαίτερα ελκυστική για τη συγκεκριμένη ομάδα γυναικών» εξηγεί ο ερευνητής.

Διαβάστε ακόμα:
Σε «έξαψη» οι έρευνες για την εμμηνόπαυση
http://www.vita.gr/html/ent/215/ent.9215.asp

Μη φοβάστε την εμμηνόπαυση
http://www.vita.gr/html/ent/329/ent.5329.asp

Ανακούφιση από τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης
http://www.vita.gr/html/ent/812/ent.4812.asp