Το πρώτο νέο φάρμακο κατά της γρίπης από το 1999, οπότε κυκλοφόρησε το Ταμιφλού, βρίσκεται στα σκαριά και φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας BioCryst Pharmaceuticals σε συνεργασία με την ιαπωνική Shionogi κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά της γρίπης.

Πρόκειται για ένα ενδοφλέβιο φάρμακο με τη δραστική ουσία περαμιβίρη (peramivir), η οποία μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι εξίσου αποτελεσματική με τη χορήγηση Tamiflu διάρκειας πέντε ημερών.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 1.100 άτομα με συμπτώματα εποχικής γρίπης στην Ασία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: κάποιοι ακολούθησαν πενθήμερη θεραπεία με Tamiflu, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ενδοφλέβια 300 ή 600 mg περαμιβίρης.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι όσοι έλαβαν το νέο πειραματικό φάρμακο εμφάνισαν λιγότερες παρενέργειες και ταχύτερη ανακούφιση από τον ιό της γρίπης εντός 78-81 ωρών συγκριτικά με τις 82 ώρες που χρειάστηκε το Tamiflu.

Από την άλλη, δύο νέες αμερικανικές μελέτες κάνουν λόγο για δυνατότητα μετάδοσης του ιού Η1Ν1 ακόμη και οκτώ ημέρες μετά την υποχώρηση του πυρετού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη μετάδοση του ιού.

Οι αμερικανικές αρχές, άλλωστε, συμβούλευαν έως τώρα τα άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό να περιμένουν 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού πριν επιστρέψουν στη δουλειά ή το σχολείο, προς αποφυγήν του κινδύνου μετάδοσης.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι περίπου το 25-50% των σοβαρών κρουσμάτων της νέας γρίπης αφορούσε υγιή άτομα.

«Πρόκειται για ποσοστά τα οποία υπογραμμίζουν το πόσο απρόβλεπτος είναι τελικά ο ιός», αναφέρει ο κ. Ίαν Μπαρ, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Συνεργασίας του ΠΟΥ στη Μελβούρνη.

«Ο κόσμος χαίρεται να ακούει ότι οι σοβαρές περιπτώσεις αφορούν άτομα με προβλήματα υγείας και για το λόγο αυτό θορυβείται όταν αφορούν υγιείς ανθρώπους», αναφέρει.

Διαβάστε ακόμα:
Δεν είναι πάντα νέα γρίπη…
http://www.vita.gr/html/ent/775/ent.9775.asp

Η γρίπη «προτιμά» τους άνδρες!
http://www.vita.gr/html/ent/165/ent.9165.asp

Ψεκάστε και τελειώσατε με τη γρίπη
http://www.vita.gr/html/ent/287/ent.8287.asp