Πηγή επικίνδυνων βακτηρίων αποτελεί το «τηλέφωνο» του ντους, ακόμη κι αν φαίνεται ότι λάμπει, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Όπως έδειξαν αναλύσεις που πραγματοποίησαν οι ερευνητές με επικεφαλής το δρ. Νόρμαν Πέις, περίπου ένα στα τρία «τηλέφωνα» ντους φιλοξενούν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ενός μυκοβακτηρίου που προσβάλλει τους πνεύμονες.

Η συγκέντρωση του βακτηρίου αυτού, μάλιστα, στο 30% των περιπτώσεων βρέθηκε να είναι 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις συγκεντρώσεις του σε άλλα σημεία των υδραυλικών εγκαταστάσεων ενός σπιτιού.

Το μυκοβακτήριο σχηματίζει ένα βιοφίλμ που προσκολλάται στο εσωτερικό μέρος της κεφαλής του ντους. Αυτό πιθανώς, κατά τους ερευνητές, εξηγεί γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης των πνευμόνων σε ανθρώπους που κάνουν πολλά ντους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νερό που περνά μέσα από το ντους παρασύρει μαζί του τα συσσωρευμένα βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια διεισδύουν στους πνεύμονες μέσω της αναπνοής.

Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και όσοι έχουν βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό είναι πιο ευάλωτοι στο ενδεχόμενο μόλυνσης των πνευμόνων από το ντους. Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μόλυνσης των πνευμόνων συγκαταλέγονται το αίσθημα κόπωσης, ο μόνιμος ξερόβηχας, η δυσκολία στην αναπνοή και η αίσθηση γενικότερης κόπωσης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορούμε να περιορίσουμε τα επικίνδυνα βακτήρια αν αντικαταστήσουμε το πλαστικό «τηλέφωνο» του ντους με μεταλλικό και μάλιστα θα ήταν ακόμη καλύτερα αυτό να έχει ενσωματωμένο φίλτρο.

Διαβάστε ακόμα:
4.742 μικρόβια στα χέρια σας

http://www.vita.gr/html/ent/881/ent.7881.asp

Λιγότερο επικριτικούς μας κάνει η καθαριότητα
http://www.vita.gr/html/ent/083/ent.8083.asp

Καθαρό σπίτι με απορρυπαντικά από τη φύση
http://www.vita.gr/html/ent/106/ent.2106.asp