Στις ΗΠΑ εγκρίθηκαν 4 εμβόλια κατά της νέας γρίπης, τα οποία στις κλινικές δοκιμές έδειξαν θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε το «πράσινο φως» στα εμβόλια των εξής φαρμακευτικών εταιρειών:

  • της γαλλικής Sanofi-Aventis SA
  • της αυστραλιανής CSL Ltd
  • της αμερικανικής Medimmune
  • και της ελβετικής Novartis
Στο μεταξύ, η βρετανική GlaxoSmithKline Plc εργάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του εμβολίου, προκειμένου να κερδίσει επίσης την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τα πρώτα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα μέσα στον επόμενο μήνα. Ο αριθμός των ατόμων που πρόκειται να εμβολιαστεί υπολογίζεται στα 300 εκ. Η γραμματέας πάντως του αμερικανικού υπουργείου υγείας, κ. Καθλίν Σεμπέλιους, φρόντισε να καθησυχάσει τους πολίτες, λέγοντας ότι «Θα υπάρχουν εμβόλια για όλους».

Αρκετοί είναι βέβαια ακόμη οι αμφισβητίες όσον αφορά την ασφάλεια των πολυαναμενόμενων εμβολίων. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών που ξεκίνησαν τον Αύγουστο, οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες παρουσίασαν θετική ανοσοαντίδραση 7-10 μέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Νέες δοκιμές σε μικρά παιδιά και εγκύους βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη.

«Τα εμβόλια κατά του Η1Ν1 τα οποία έλαβαν επίσημη έγκριση από τον FDA υποβλήθηκαν στον ίδιο διεξοδικό έλεγχο ως προς την ποιότητα των προϊόντων και τις διαδικασίες παρασκευής, με εκείνον που απαιτείται για την έγκριση εμβολίων κατά της εποχικής γρίπης» εξηγεί ο δρ. Τζες Γκούντμαν, επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου του FDA.

Στη μάχη κατά της νέας γρίπης ρίχτηκε και ο βρετανικός κολοσσός συστημάτων ασφαλείας και αεροναυπηγικής BAE Systems σε συνεργασία με την Quest International. Οι δύο εταιρείες κατασκεύασαν ένα σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα στην καμπίνα των αεροσκαφών που, όπως υποστηρίζουν θα περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού Η1Ν1.

Το πρωτοποριακό σύστημα, ονομάζεται AirManager και «σκοτώνει» τα βακτήρια που κυκλοφορούν στον αέρα με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού φορτίου.

Το σύστημα εξαερισμού των αεροπλάνων, σύμφωνα με τους ειδικούς, ανακυκλώνει τον αέρα της καμπίνας έως και 30 φορές την ώρα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μόλυνσης των επιβατών.

Το AirManager δοκιμάστηκε πρόσφατα σε αεροσκάφη τύπου Boeing 757 και τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά. Παρ’ όλα αυτά, το κόστος του νέου συστήματος ίσως να είναι απαγορευτικό, καθώς το κάθε φίλτρο –και τα μεγάλα αεροσκάφη χρειάζονται περίπου οκτώ– στοιχίζει περί τις 11.000 ευρώ.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο ετήσιο συνέδριο της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας (Health Protection Agency) το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι διαδικτυακοί τόποι κοινωνικής δικτύωσης όπως π.χ. το Facebook ή το Twitter θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν στην καταγραφή των κρουσμάτων και συνεπώς του ρυθμού μετάδοσης της νέας γρίπης.

Διαβάστε ακόμα:
Μια δόση του εμβολίου είναι αρκετή;
http://www.vita.gr/html/ent/989/ent.9989.asp

Το 50% των αμερικανών θα πρέπει να εμβολιαστεί!
http://www.vita.gr/html/ent/907/ent.9907.asp

Σούπερ εμβόλιο για τη γρίπη!
http://www.vita.gr/html/ent/302/ent.7302.asp