Η χρονική έναρξη του εμμηνορρυσιακού κύκλου, αλλά και το πότε μια γυναίκα θα φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί, έχουν αντίκτυπο στην έκβαση του τοκετού, αναφέρει νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, οι γυναίκες των οποίων ο κύκλος ξεκίνησε σε σχετικά μικρή ηλικία, χρειάζονταν συχνότερα βοήθεια -μέσω καισαρικής τομής ή χρήσης χειρουργικής λαβίδας- κατά τον τοκετό συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Σημαντικό ρόλο έδειξε επίσης να παίζει και η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «British Journal of Obstetrics and Gynaecology», έλαβαν μέρος 3.739 γυναίκες που θα γεννούσαν για πρώτη φορά. Η μέση ηλικία έναρξης του εμμηνορρυσιακού κύκλου ήταν τα 13.

Συγκεκριμένα φάνηκε ότι παρουσίαζαν επιπλοκή κατά τον τοκετό:

  • Το 32,4%, δηλαδή μία στις τρεις γυναίκες, ο εμμηνορρυσιακός κύκλος των οποίων είχε ξεκινήσει γύρω στα 12.
  • Αντίστοιχα, το 27% ή αλλιώς 1 στις 4 γυναίκες που δεν είχαν περίοδο μέχρι την ηλικία των 15.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι γυναίκες που τους εμφανίζεται νωρίτερα περίοδος είναι εκτεθειμένες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις ορμόνες του σεξ (οιστρογόνα και προγεστερόνη), οι οποίες θεωρείται ότι εμποδίζουν τις φυσιολογικές συστολές της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η θεωρία αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι σύμφωνα και με την έρευνα, οι πιθανότητες επιπλοκής στη γέννα εκμηδενίζονται αν οι γυναίκες με πρώιμη έμμηνο ρύση κάνουν το πρώτο παιδί τους σε νεαρή ηλικία.

Από την άλλη οι γυναίκες εκείνες που έκαναν το πρώτο παιδί σε μεγάλη ηλικία φάνηκε ότι ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν ιατρική βοήθεια κατά τον τοκετό.

Όπως σχολιάζει ο καθηγητής Γκόρντον Σμιθ, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι μεγάλες ή μικρές ποσότητες προγεστερόνης επηρεάζουν την ποιότητα του τοκετού, όπως και η μεγάλη ηλικία της γυναίκας, που αυξάνει τις πιθανότητες επιπλοκών στον τοκετό.

Διαβάστε ακόμα:
Έµµηνος ρύση: Το «σπάσιµο» του κύκλου
http://www.vita.gr/html/ent/891/ent.6891.asp

Ένας τέλειος κύκλος!
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.4702.asp

Το εργασιακό στρες βλάπτει τις εγκύους

http://www.vita.gr/html/ent/878/ent.9878.asp