Η ορμονοθεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου στις γυναίκες με καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Τα ανησυχητικά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, οι οποίοι εντός μιας οκταετίας εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 16.000 γυναικών. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η νόσος είχε περισσότερες πιθανότητες να αποβεί μοιραία για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που είχαν κάνει ορμονοθεραπεία.

Όπως δημοσιεύει η επιθεώρηση «The Lancet», αν και οι γυναίκες που λαμβάνουν υποκατάστατα ορμονών δεν αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που τον εμφανίσουν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

«Τα αποτελέσματα αυτά, σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα που δείχνουν ότι η ορμονοθεραπεία τελικά δεν προσφέρει καμία απολύτως προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, θέτει υπό αμφισβήτηση τον ρόλο της στην σύγχρονη ιατρική» αναφέρει ο δρ Απάρ Κισόρ Γκάντι.

«Οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα π.χ. όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό ή είναι καπνίστριες, θα πρέπει να αποφεύγουν την ορμονοθεραπεία», συμπληρώνει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Κίνδυνος από την ορμονοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/692/ent.9692.asp

Νέοι δείκτες για τον καρκίνο του πνεύμονα
http://www.vita.gr/html/ent/378/ent.7378.asp

Η ορμονοθεραπεία βάλλεται ξανά
http://www.vita.gr/html/ent/462/ent.8462.asp