Περισσότεροι από 124.000 Ευρωπαίοι ανέπτυξαν καρκίνο κατά το τελευταίο έτος γιατί ήταν υπέρβαροι, αναφέρει ανησυχητική μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι περισσότερες νέες περιπτώσεις καρκίνου καταγράφηκαν σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες της κεντρικής Ευρώπης.

Μάλιστα οι μορφές της νόσου που έκαναν πιο συχνά την εμφάνισή τους και έδειξαν να συνδέονται με τα παραπανίσια κιλά ήταν ο καρκίνος του ενδομητρίου, του μαστού και του παχέος εντέρου.

«Η παχυσαρκία μπορεί να μετατραπεί στο μέλλον στην κυριότερη αιτία για την εμφάνιση καρκίνου στις γυναίκες» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Άντριου Ρένεχαν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 3,2% των καρκίνων στους άνδρες αποδίδεται στο υπερβολικό πάχος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ανέρχεται στο 8,6%.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο και είδαν ότι μόνο το 2002 καταγράφηκαν περίπου 70.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου σε 30 ευρωπαϊκές χώρες που οφείλονταν στην παχυσαρκία.

Στη συνέχεια, μέσα από υπολογισμούς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός που αντιστοιχεί τις περιπτώσεις καρκίνου λόγω υπερβολικού βάρους για το έτος 2008 εκτοξευόταν – ούτε λίγο ούτε πολύ – στις 124.050.

Και παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά συνεχώς προστίθενται και νέα αποδεικτικά στοιχεία.

Σουηδοί επιστήμονες είχαν ανακοινώσει σε παλιότερη έρευνα ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εγχείριση κατά της παχυσαρκίας αντιμετωπίζουν 42% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στα επόμενα 10 χρόνια μετά την επέμβαση.

Διαβάστε ακόμα:
Η παχυσαρκία διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/887/ent.4887.asp

Επεμβάσεις προστατεύουν από τον καρκίνο
http://www.vita.gr/html/ent/888/ent.9888.asp

Παχύσαρκα παιδιά, άρρωστοι ενήλικοι
http://www.vita.gr/html/ent/486/ent.1486.asp