Έλληνας είναι ο πρώτος καρδιοπαθής στον κόσμο που κέρδισε τη μάχη για τη ζωή ύστερα από μια πρωτοποριακή επέμβαση στη Θεσσαλονίκη.

Η καινοτόμος επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Χρήστο Παπακωνσταντίνου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με συναδέλφους του από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης στη Βρετανία και του Καέν στη Γαλλία και συνδυάζει δύο ήδη υπάρχουσες τεχνικές: την εισαγωγή μηχανικής αντλίας υποβοήθησης καρδιάς (τεχνητής καρδιάς) και την έγχυση δικών του βλαστικών κυττάρων από το μυελό των οστών στο μυοκάρδιο.

Ο κ. Ιωάννης Μανωλόπουλος έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια και νοσηλευόταν τους τελευταίους τέσσερις μήνες μετά από δύο σοβαρά καρδιακά επεισόδια, έχοντας ελάχιστες ελπίδες να επιβιώσει.

«Ελπίζουμε ο συνδυασμός των βλαστικών κυττάρων και των μηχανικών αντλιών να επιτρέψει στους ασθενείς να απολαύσουν ακόμη πολλά χρόνια ζωής» αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά του ο βρετανός καθηγητής Στέφεν Γουέσταμπι από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφέρει με πικρία: «Έχουμε βοηθήσει στην ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιαπωνία. Ίσως είναι ώρα να κάνουμε κάτι και στη Βρετανία».

Στόχος των ειδικών είναι η «ξεκούραση» της καρδιάς με την έγχυση των βλαστικών κυττάρων και η μελλοντική απομάκρυνση της μηχανικής αντλίας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναγίνει.

Ο κ. Μανωλόπουλος, που αναρρώνει μετά την επέμβαση η οποία έγινε πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε: «Αν τα πράγματα πάνε καλά, θα πάω στην εκκλησία και θα προσευχηθώ γιατί νιώθω πολύ τυχερός που έχω αυτό το μηχάνημα και την ευκαιρία να ζήσω μια φυσιολογική ζωή».

Διαβάστε ακόμα:
Mπορούμε να αναπλάσουμε τα όργανά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/003/ent.1003.asp

Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του 2008
http://www.vita.gr/html/ent/182/ent.8182.asp