Η συχνή κατανάλωση φρέσκου βασιλικού ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, σύμφωνα με νέα ινδική μελέτη.
Τα επιστημονικά ευρήματα των ειδικών του Κολεγίου Φαρμακευτικής Πούνα της Ινδίας, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Βρετανικού Συνεδρίου Φαρμακευτικής στο Μάντσεστερ.
Οι ερευνητές μελέτησαν το εκχύλισμα από δύο είδη βασιλικών – Ocimum americanum και Ocimum tenuiflorum – και διαπίστωσαν ότι όταν λαμβάνεται από ασθενείς με αρθρίτιδα, περιορίζει το πρήξιμο και τον πόνο των αρθρώσεων τους, έως και κατά 73% μέσα σε μόλις 24 ώρες από τη λήψη του.
«Αξιολογήσαμε την αντιφλεγμονώδη δράση και των δύο ειδών και ανακαλύψαμε ότι και τα δύο ήταν εξίσου ισχυρά με την δικλοφενάκη, μια ουσία που χορηγείται σε περιπτώσεις αρθρίτιδας» εξηγεί ο δρ. Βάιμπχαβ Σίντε, επιστήμονας που συμμετείχε στην έρευνα.
Σε αντίθεση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες, όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο βασιλικός δεν παρουσιάζει παρενέργειες όπως π.χ. γαστρεντερική ευαισθησία ή «κάψιμο» στην κοιλιακή χώρα, συμπτώματα που πολλές φορές ταλαιπωρούν τους ασθενείς με αρθρίτιδα.
Εδώ και αιώνες ο βασιλικός χρησιμοποιείται ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες – υπό μορφή αφεψήματος ή με την προσθήκη του μέσα στο φαγητό – για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων (βρογχίτιδα, άσθμα, δερματικές παθήσεις, αρθρίτιδα κτλ) .
Το μυστικό, επισημαίνει ο δρ. Σίντε, κρύβεται στα αρωματικά έλαια του βασιλικού. «Η μελέτη μας έδειξε ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του φυτού οφείλεται στην ευγενόλη, μια ουσία που χαρίζει στον βασιλικό το μοναδικό του άρωμα».
Διαβάστε ακόμα:
Η αρθρίτιδα «χτυπά» και τους νέους
http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.7527.asp
Το tai chi ανακουφίζει από την αρθρίτιδα
http://www.vita.gr/html/ent/303/ent.9303.asp
Bασιλικός: για το άγχος των εξετάσεων
http://www.vita.gr/html/ent/977/ent.3977.asp
Αρωματικά βότανα. Από τη γλάστρα στο πιάτο!
http://www.vita.gr/html/ent/614/ent.4614.asp
Άρωμα…ανακούφισης
Η συχνή κατανάλωση φρέσκου βασιλικού ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, σύμφωνα με νέα ινδική μελέτη._x000D_ _x000D_ _x000D_