Όσο πιο κοπιαστική νοητικά είναι η μέρα μας στη δουλειά, τόσο πιο δύσκολα παραμένουμε συνεπείς σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, ισχυρίζονται καναδοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, η θέλησή μας λειτουργεί όπως και οι μύες: χρειάζεται άσκηση γιανα μπορεί να αντέχει στον «πειρασμό» μιας νωχελικής βραδιάς στον καναπέ.

Δυστυχώς, όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ. Καθλίν Μάρτιν Γκίνις, συνήθως όση θέληση μας έχει απομείνει εξανεμίζεται μετά από μια πιεστική μέρα δουλειάς.

«Από πειράματα που κάναμε σε εθελοντές, παρατηρήσαμε ότι εκείνοι που ασχολούνταν με δραστηριότητες ή εργασίες που απαιτούσαν μεγαλύτερη συγκέντρωση, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τις ασκήσεις τους μέσα σε ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων» αναφέρει η δρ. Γκίνις.

Όπως είδαν οι ειδικοί ωστόσο, μικρά μυστικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της θέλησης, ακόμη και αν κάποιος είναι νοητικά κουρασμένος από τη δουλειά. Για παράδειγμα, αν ακούμε μουσική πριν το γυμναστήριο, είναι πιο εύκολο να τηρήσουμε τη δέσμευση μας για συχνή άσκηση.

Το επιστημονικό έντυπο «Psychology and Health» αναφέρει ότι η εξάσκηση της δύναμης της θέλησης επιτυγχάνεται επίσης μέσα από μικρά πράγματα όπως π.χ. την αντίστασή μας σε ένα σοκολατάκι ή ένα κομμάτι λαχταριστό κέικ.

«Υπάρχουν στρατηγικές που μας βοηθούν να ανανεώσουμε και να τονώσουμε και πάλι την αυτοπειθαρχία μας» δηλώνει χαρακτηριστικά η δρ. Γκίνις.

«Η δύναμη της θέλησης χρειάζεται διαρκή εξάσκηση προκειμένου να ενισχυθεί» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα:
Επαγγελματικές ασθένειες: Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη http://www.vita.gr/html/ent/499/ent.5499.asp

Το εργασιακό στρες βλάπτει τις εγκύους
http://www.vita.gr/html/ent/878/ent.9878.asp

Σε κουράζει η δουλειά σου; Πρωί-πρωί γυμνάσου
http://www.vita.gr/html/ent/610/ent.8610.asp