Υλικά
- 1 1/4 λίτρο νερό
- 11 μεγάλα αυγά
- 4 γρ. αλάτι
- Για το μείγμα ξιδιού
- 750 γρ. λευκό ξίδι
- 3-4 φύλλα αποξηραμένο φασκόμηλο
- 30 γρ. ζάχαρη
- 1 κλωναράκι αποξηραμένο θρούμπι
- 1 κλωναράκι αποξηραμένο θυμάρι
- 1 πρέζα αποξηραμένο βασιλικό
- 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
- 1 ολόκληρο αστεροειδές γλυκάνισο (προαιρετικά)
- 6-7 κόκκους μαύρο πιπέρι τριμμένο
- 2-3 ολόκληρα γαρίφαλα
- Σκεύη
- 1 μεγάλη κατσαρόλα
- 1 μέτρια ανοξείδωτη κατσαρόλα
- 1 σουρωτήρι
- 1 μεγάλο βάζο που κλείνει αεροστεγώς
Γενικά
Αν ακολουθήσετε πιστά την εκτέλεση της συνταγής και φροντίσετε να είναι καλά καλυμμένα τα αυγά από το μείγμα ξιδιού, μπορείτε να τα διατηρήσετε εκτός ψυγείου 3-4 μήνες
Εκτέλεση
1. Τοποθείτε τα αυγά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε το νερό και το αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσουν.
2. Βάζετε τα αυγά σε κρύο νερό και τα αφήνετε να κρυώσουν.
3. Στο μεταξύ, ρίχνετε το ξίδι σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα μαζί με τα αρωματικά, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη, και το αφήνετε να βράσει για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το μείγμα.
4. Ξεφλουδίζετε τα αυγά και τα βάζετε μέσα στο βάζο.
5. Σουρώνετε το ξίδι, το ρίχνετε πάνω από τα αυγά έτσι ώστε να τα καλύπτει τελείως και κλείνετε καλά το βάζο. Αφήνετε τα αυγά να μαριναριστούν τουλάχιστον για ένα μήνα πριν τα καταναλώσετε.Όποτε τα χρειάζεστε, τα σερβίρετε με λίγο λάδι και αλατοπίπερο ή και σκέτα ως συνοδευτικό μεζέ για ούζο ή κρασί, ή ως βασικό συστατικό ενός πρόχειρου γεύματος.