Ένα νεαρό κορίτσι από τη Βρετανία έπεσε νεκρό λίγο μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο Cervarix κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το 14χρονο κορίτσι ένιωσε αδιαθεσία λίγο μετά τη χορήγηση του εμβολίου Cervarix της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline. Το εμβόλιο της χορηγήθηκε στο σχολείο, στο πλαίσιο του προγράμματος ανοσοποίησης που ξεκίνησε πέρυσι το Σεπτέμβριο από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο, όπου αργότερα εξέπνευσε.

«Το συμβάν έλαβε χώρα λίγο μετά τη χορήγηση του εμβολίου στο σχολείο», δηλώνει ο δρ. Κάρον Γκρέιντζερ, ένας από τους επικεφαλής Δημόσιας Υγείας του NHS.

«Πριν από την ολοκλήρωση της νεκροψίας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη σύνδεση του θανάτου με το εμβόλιο», συμπληρώνει ο ίδιος. «Για την ώρα βρισκόμαστε στη φάση ενδελεχούς έρευνας γύρω από το συμβάν και τα γεγονότα που προηγήθηκαν».

Η εταιρεία, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας προκειμένου να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη.

«Στην παρούσα φάση το ακριβές αίτιο θανάτου παραμένει άγνωστο», αναφέρει ο δρ. Πιμ Κον, ιατρικός διευθυντής της Glaxo. «Μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, έχουμε προληπτικά δεσμεύσει τη συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου», προσθέτει.

Σύμφωνα με τις αρχές, ωστόσο, και άλλα κορίτσια που έκαναν επίσης το εμβόλιο δήλωσαν ήπια συμπτώματα, όπως ζαλάδα και ναυτία, μετά τη χορήγησή του.

Αλλά δεν είναι μόνο το Cervarix που συνδέεται με θανάτους. Έως την 1η Ιουνίου του 2009 τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχουν χορηγηθεί 25 εκατομμύρια δόσεις Gardasil (του αντίστοιχου εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που, όμως, παρασκευάζεται από την εταιρεία Merck) και είχαν καταγραφεί 32 θάνατοι που φαίνεται να συνδέονται με το εμβόλιο.

«Αν και ο αριθμός των σοβαρών παρενεργειών είναι μικρός, πρόκειται ωστόσο για πραγματικά περιστατικά που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ή να απορρίψουμε χωρίς να αποκαλύψουμε σε όλους τους πιθανούς αποδέκτες του εμβολίου την πιθανότητα να συμβούν», δήλωσε στο ABC η Νταϊάν Χάρπερ, διευθύντρια του Τμήματος Έρευνας για την Πρόληψη των Γυναικολογικών Καρκίνων του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μισούρι , και υπογράμμισε: «Το ποσοστό των σοβαρών παρενεργειών είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Διαβάστε ακόμα:
Να κάνω εµβόλιο HPV στην κόρη µου;
http://www.vita.gr/html/ent/623/ent.8623.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp

Πολλαπλή προστασία από το Cervarix
http://www.vita.gr/html/ent/639/ent.9639.asp