Σύμφωνα με ισραηλινούς επιστήμονες, η χορήγηση ηρεμιστικών χαπιών φαίνεται ότι περισσότερο βλάπτει, παρά βοηθά στην αντιμετώπιση των ψυχικών τραυμάτων.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Μπεν Γουριόν στο Μπιρ Σίβα, πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια που έπασχαν από μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD). Πρόκειται για μια διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως μετά από κάποια σοβαρό περιστατικό που βίωσε κάποιος στη ζωή του. Εκδηλώνεται π.χ. συχνά σε θύματα σεισμού, τραυματίες πολέμου ή σε όσους έχουν πέσει θύματα βιασμού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα πειραματόζωα στα οποία χορηγούνταν ουσίες με ηρεμιστική δράση (βενζοδιαζεπίνη, αλπραζολάμη), δυσκολεύονταν περισσότερο να ξεπεράσουν τα τραύματα τους συγκριτικά με τα υπόλοιπα, στα οποία οι ερευνητές δεν χορηγούσαν κάποιο ηρεμιστικό.

Ήταν μάλιστα αρκετά ανήσυχα, ενώ αφιέρωναν πολύ λιγότερο χρόνο σε αγαπημένες τους δραστηριότητες, π.χ. στην εξερεύνηση ενός λαβυρίνθου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ηρεμιστικά φάνηκε να καταστέλλουν τους φυσικούς μηχανισμούς που διέθεταν τα τρωκτικά για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διαταραχής.

Οι ειδικοί προβληματίζονται τώρα για τη σκοπιμότητα της λήψης ηρεμιστικών μετά από τραυματικά γεγονότα και στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε νέους τρόπους θεραπείας και πρόληψης της μετατραυματικής διαταραχής του άγχους.

Τα νέα επιστημονικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροφαρμακολογίας που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε ακόμα:
10 ερωτήσεις για τα χάπια της ευτυχίας
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.9013.asp

Αυτά τα φάρμακα ίσως είναι επικίνδυνα
http://www.vita.gr/html/ent/463/ent.8463.asp

Αναποτελεσματικά τα αντικαταθλιπτικά
http://www.vita.gr/html/ent/268/ent.5268.asp