Εάν παραπονιέστε για τις καθημερινές σπιτικές «αγγαρείες», τότε μάθετε ότι οι δουλειές του σπιτιού προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη έρχεται από τους ειδικούς του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο στο Μέριλαντ, οι οποίοι ζήτησαν από περίπου 110.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση να αξιολογήσουν τα επίπεδα καθημερινής τους δραστηριότητας.

Στη συνέχεια τις παρακολούθησαν για ένα διάστημα 6,5 ετών και παρατήρησαν ότι όσες έκαναν ήπια προς έντονη σωματική άσκηση – ακόμη και υπό μορφή εργασιών μέσα στο σπίτι – αντιμετώπιζαν κατά 17% μικρότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί είδαν ότι ιδανικές μορφές άσκησης αποτελούσαν οι βαριές δουλειές του σπιτιού, η κηπουρική και η πεζοπορία. Το τένις, η ποδηλασία, η κολύμβηση, το γρήγορο περπάτημα, ο γρήγορος χορός, το αερόμπικ και το τζόγγινγκ έδειξαν επίσης να βοηθούν στον περιορισμό της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου.

Από την άλλη, όπως υπογραμμίζουν, πιο «ελαφριές» δραστηριότητες όπως το μπόουλινγκ, το πινγκ-πονγκ, το ψάρεμα και το αργό περπάτημα δεν φάνηκε να περιορίζουν τον κίνδυνο.

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικά στοιχεία γύρω από τη σωματική άσκηση και τη σχέση που έχει αυτή με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού» αναφέρει η δρ. Τρίσια Πίτερς, που συμμετείχε στην έρευνα.

Διαβάστε ακόμα:
Στην υπηρεσία της αντιγήρανσης
http://www.vita.gr/html/ent/838/ent.5838.asp

Πεπτίδια: Η εξέλιξη στην αντιγήρανση
http://www.vita.gr/html/ent/837/ent.7837.asp

Τεστ μετράει τη γήρανση του οργανισμού
http://www.vita.gr/html/ent/395/ent.9395.asp