Φορτωμένα με αλάτι είναι αρκετά προϊόντα γνωστών εταιρειών, εκτοξεύοντας έτσι την ημερήσια πρόσληψη νατρίου σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.
Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν από μελέτη του οργανισμού CASH (Consensus Action on Salt and Health).
Οι ειδικοί συνέκριναν την ποσότητα αλατιού που εμπεριέχονταν σε ψωμί του τοστ, δημητριακά, κέτσαπ, έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών και συσκευασμένες σούπες διαφορετικών εταιριών.
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσο πιο γνωστή ήταν η εταιρεία παρασκευής, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα αλατιού του προϊόντος, που μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε το διπλάσιο συγκριτικά με προϊόντα που παρασκευάζονταν από τα ίδια τα σουπερμάρκετ.
Από την άλλη, μια δεύτερη μελέτη της Βρετανικής Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων έδειξε ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν είναι σε θέση να κρίνουν ποια προϊόντα τους «φορτώνουν» με περισσότερο αλάτι.
Περίπου τα ¾ των εθελοντών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι παίρνουν περισσότερο αλάτι από τα πατατάκια, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν ισχύει, καθώς τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού και τα αλλαντικά.
Ιδού λοιπόν η αναλυτική λίστα της FSA με τα 10 προϊόντα που φέρουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι:
- Ψωμί
- Προϊόντα κρέατος, αλλαντικά κτλ.
- Δημητριακά πρωινού
- Τυρί
- Βούτυρο, προϊόντα επάλειψης
- Φασόλια
- Έτοιμα γεύματα
- Σούπες
- Πίτσες
- Πατατάκια και σνακ
Η κ. Ρόζμαρι Χίγκνετ, επικεφαλής διατροφής της FSA υπογραμμίζει: «Δεν προτείνουμε στον κόσμο να σταματήσει ή να μειώσει την κατανάλωση ψωμιού ή δημητριακών, καθώς και τα δύο είδη αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Αυτό που συνιστούμε στους καταναλωτές είναι να κοιτάζουν τη διατροφική αξία που αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος και εν ανάγκη να επιλέξουν ένα χαμηλότερης περιεκτικότητας».
Διαβάστε ακόμα:
Αλάτι, το αντικαταθλιπτικό
http://www.vita.gr/html/ent/703/ent.8703.asp
Το αλάτι παχαίνει τα παιδιά
http://www.vita.gr/html/ent/016/ent.5016.asp
Μία πρέζα αλάτι
http://www.vita.gr/html/ent/717/ent.4717.asp