Τρεις αμερικανοί ερευνητές είναι οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Ιατρικής, οι οποίοι αποκωδικοποίησαν πλήρως την λειτουργία των τελομερών (τμήματα του DNA που βρίσκονται στην άκρη των χρωμοσωμάτων) και ενός ενζύμου που λέγεται τελομεράση. Ακόμη έφεραν στο φως αρκετές πληροφορίες για το ρόλο τους στη διαδικασία επιβράδυνσης της κυτταρικής γήρανσης.

Πρόκειται για τους Ελίζαμπεθ Χ. Μπλάκμπερν, Τζακ Γ. Σζόστακ και Κάρολ Γ. Γκρέιντερ, οι οποίοι για τα εντυπωσιακά τους ευρήματα θα μοιραστούν ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και στη μάχη κατά του καρκίνου, καθώς η δραστηριότητα του εν λόγω ενζύμου στα καρκινικά κύτταρα καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένη με αποτέλεσμα να ενισχύεται η επιβίωση και ο πολλαπλασιασμός τους.

Τα τελομερή, υπογραμμίζουν ερευνητές, προστατεύουν τα κύτταρα από τη φυσική φθορά. Μέσα από τη μελέτη των Μπλάκμπερν και Γκρέιντερ ήρθε στο φως ο ρόλος της τελομεράσης, του ενζύμου που ευθύνεται για τη δημιουργία των τελομερών. Ενώ μέσα από εκείνη που πραγματοποιήθηκε από τους Σζόστακ και την Μπλάκμπερν αποκαλύφθηκε ο τρόπος που συνδέονται με τη διαδικασία της γήρανσης.

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα μάλιστα ανακοίνωσε για τη βράβευση: «Οι ανακαλύψεις των τριών επιστημόνων δίνουν μια ολοκαίνουργια διάσταση στην κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών, αποκωδικοποιούν τις διάφορες διαδικασίες που ευνοούν την εμφάνιση ασθενειών και ταυτόχρονα αναπτερώνουν τις ελπίδες για την εξεύρεση νέων θεραπευτικών αγωγών και μέσων που θα απελευθερώσουν τον κόσμο από διάφορες ασθένειες, όπως π.χ. τον καρκίνο».

Διαβάστε ακόμα:
Γονίδιο «σκοτώνει» τον καρκίνο
http://www.vita.gr/html/ent/994/ent.9994.asp

Η πρώτη αποκωδικοποίηση καρκινικού γονιδιώματος
http://www.vita.gr/html/ent/886/ent.7886.asp


Φθηνότερη «χαρτογράφηση» του DNA
http://www.vita.gr/html/ent/555/ent.8555.asp