Η συχνή κατανάλωση γλυκόριζας από εγκύους βλάπτει τη νοημοσύνη του βρέφους, τονίζουν τώρα σκοτσέζοι και φιλανδοί επιστήμονες.

Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε πολλές γλυκές λιχουδιές και ζαχαρωτά, και σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Ελσίνκι η συχνή της κατανάλωση σε αυξημένες ποσότητες, προκαλεί βλάβες στον πλακούντα με αποτέλεσμα να επιτρέπει την είσοδο στις ορμόνες του στρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα υψηλά επίπεδα των ορμονών αυτών ενδεχομένως να επηρεάζουν αρνητικά την εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους, ενώ έχουν συνδεθεί και με συμπερφορικές ανωμαλίες.

Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες ανάλογα με την κατανάλωση γλυκόριζας που έκαναν. Εκείνες μάλιστα που κατά την εγκυμοσύνη τους κατανάλωναν κάθε εβδομάδα περισσότερα από 100 γρ. γλυκόριζας ή 500 χιλιόγραμμα της παραγώγου γλυκαντικής ουσίας γλυκίριζας, ανήκαν στην ομάδα υπερβολικής κατανάλωσης.

Εξετάζοντας στη συνέχεια τη μνήμη, το λεξιλόγιο, τις ικανότητες προσανατολισμού και αντίληψης του χώρου 321 παιδιών ηλικίας 8 ετών, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες γλυκόριζας κατά την εγκυμοσύνη τους είχαν πιο επιθετική συμπεριφορά συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Η μελέτη έγινε στη Φινλανδία και τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Epidemiology».

Διαβάστε ακόμα:
Πόσο ψάρι πρέπει να τρώνε οι έγκυοι;
http://www.vita.gr/html/ent/964/ent.8964.asp

Ε, όχι και στην εγκυμοσύνη…
http://www.vita.gr/html/ent/888/ent.8888.asp

Eγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα!
http://www.vita.gr/html/ent/284/ent.1284.asp