Μερική προστασία και από τη νέα γρίπη προσφέρει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, σύμφωνα με μελέτη μεξικανών ερευνητών.

Τόνισαν ωστόσο ότι τα ευρήματά τους χρήζουν περαιτέρω μελέτης. Μάλιστα ο επικεφαλής δρ. Χοζέ Λουίς Βαλντεστίνο-Γκόμεζ υπογράμμισε: «Τα αποτελέσματά μας πρέπει να εξεταστούν με επιφυλακτικότητα και δεν υποδεικνύουν σε καμία περίπτωση ότι ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη πρέπει να αντικαταστήσει τον εμβολιασμό κατά της πανδημικής γρίπης».

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal», το αντιγριπικό εμβόλιο της περιόδου 2008-2009 έδειξε να προσφέρει αποτελεσματική προστασία κατά του Η1Ν1 στο 80% των περιπτώσεων.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μεξικού στην Κουερναβάκα μελέτησαν τις περιπτώσεις 60 ασθενών που είχαν μολυνθεί με τον ιό Η1Ν1 και άλλους 180 που έπασχαν από άλλες νόσους.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι από εκείνους που είχαν λάβει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης μόνο ένα 13% είχε τελικά μολυνθεί από τον ιό, της νέας γρίπης συγκριτικά με το 29% όσων δεν είχαν εμβολιαστεί.

Επίσης είδαν, ότι ενώ από την πρώτη ομάδα κανένας δεν πέθανε, περίπου το 35% των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.

«Ενδεχομένως το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης να προσφέρει προστασία από άλλες, σοβαρότερες μορφές γρίπης» δηλώνουν οι ερευνητές.

Διαβάστε ακόμα:
Έρχονται τα δύο πρώτα εμβόλια κατά του H1N1
http://www.vita.gr/html/ent/123/ent.10123.asp

Εγκρίνονται τα δύο πρώτα εμβόλια για τη νέα γρίπη
http://www.vita.gr/html/ent/088/ent.10088.asp

Μια δόση του εμβολίου είναι αρκετή;
http://www.vita.gr/html/ent/989/ent.9989.asp