Μακροζωία στους συζύγους τους προσφέρουν οι μορφωμένες γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη του Σουηδικού Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών στη Στοκχόλμη.

Οι ερευνητές μελέτησαν συνολικά 1,5 εκατ. εργαζόμενους σουηδούς ηλικίας από 30 έως 59 ετών. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών σχετιζόταν άμεσα με τις πιθανότητες θανάτου που είχαν οι σύζυγοί τους για την επόμενη δεκαετία. Μάλιστα φάνηκε να παίζει σπουδαιότερο ρόλο συγκριτικά με το μορφωτικό επίπεδο των ίδιων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες των οποίων οι σύζυγοι δεν έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμιο αντιμετωπίζουν κατά 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίς, σε σχέση με εκείνους που οι γυναίκες τους έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.

Από την άλλη, στην περίπτωση των γυναικών οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η κοινωνική τάξη του συζύγου έδειξε να επηρεάζει περισσότερο το προσδόκιμο ζωής τους, σε σχέση με την κοινωνική τάξη των ίδιων των γυναικών.

«Παραδοσιακά, οι γυναίκες αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες στο σπίτι από τους άντρες και αυτός είναι ο λόγος που η μόρφωση των γυναικών έχει μεγαλύτερη βαρύτητα όσον αφορά στον τρόπο ζωής που ακολουθεί μια οικογένεια – όπως π.χ. η διατροφή – σε σύγκριση με του άντρα», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Ρόμπερτ Έρικσον.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Epidemiology and Community Healthcare».

Διαβάστε ακόμα:
Πώς θα φτάσω τα 100;
http://www.vita.gr/html/ent/143/ent.1143.asp

8.000 βήματα για να ζήσουμε περισσότερο (και καλύτερα)
http://www.vita.gr/html/ent/016/ent.1016.asp

Mπορώ να κερδίσω 15 χρόνια υγείας; Kαι βέβαια!
http://www.vita.gr/html/ent/223/ent.6223.asp