Η συχνή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτιμά μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition», από τη μελέτη φάνηκε ότι οι άνδρες που έτρωγαν συχνά προϊόντα ολικής άλεσης είχαν κατά 19% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση, συγκριτικά με όσους τα απέφευγαν.
Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του δρος Άλαν Τζ. Φλιντ επανεξέτασε στοιχεία της μελέτης «Health Professionals Follow–up Study», στην οποία είχαν λάβει μέρος συνολικά 51.529 άνδρες από το 1986 όταν αυτοί ήταν 40-75 ετών.
Από αυτούς οι ειδικοί ξεχώρισαν μια ομάδα 31.684 ανδρών που δεν είχαν ιστορικό υπέρτασης, καρκίνου, εγκεφαλικών ή καρδιακών επεισοδίων.
Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι 18 χρόνια αργότερα, οι 9.227 από αυτούς είχαν αναπτύξει υπέρταση.
Αντίθετα, όσοι συμπεριλάμβαναν καθημερινά στα γεύματα τους 52 γρ. προϊόντα ολικής άλεσης, είχαν κατά 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα με την πίεσή τους.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα νέα ευρήματα, όπως όλα δείχνουν, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της υπέρτασης.
Διαβάστε ακόμα:
Προϊόντα ολικής άλεσης
http://www.vita.gr/html/ent/431/ent.6431.asp
Υπέρταση: Ζήστε χωρίς πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/831/ent.8831.asp
Προϊόντα ολικής άλεσης για γερή καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/014/ent.5014.asp
Θεραπεία ολικής για την υπέρταση
Η συχνή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση, εκτιμά μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.