Το μηχανισμό που προκαλεί το τζετ λαγκ ανακάλυψαν βρετανοί και αμερικανοί επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Μίσιγκαν.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, το… βιολογικό μπέρδεμα που αισθάνεται κάποιος μετά από ένα υπερατλαντικό ταξίδι οφείλεται στα σήματα που εκπέμπει ο εγκέφαλος.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι με τη βοήθεια ενός γονιδίου, του per1, οι ειδικοί μπορούν να επαναφέρουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού ώστε να λειτουργεί σωστά, επηρεάζοντας τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος προκειμένου να επιτρέψει την ομαλή εξέλιξη του ύπνου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, που δημοσιεύουν την εργασία τους στην επιθεώρηση «Science», τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία φαρμάκων για νόσους που τείνουν να μπερδεύουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, όπως π.χ. ο καρκίνος και τo Αλτσχάιμερ.

«Σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να αναπτύξουμε ένα χάπι που θα μπορεί να στοχεύει τα κύτταρα του γονιδίου per1», τονίζει ο δρ. Χιου Πίγκινς από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Διαβάστε ακόμα:
Τζετ λαγκ τέλος!
http://www.vita.gr/html/ent/391/ent.6391.asp

Για το τζετ λαγκ εκχύλισμα πεύκου!
http://www.vita.gr/html/ent/967/ent.7967.asp