Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πολύ πιθανόν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης -γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ)- συνδέεται με έναν ρετροϊό.

Η μελέτη ανήκει στους ειδικούς του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Whittermore Peterson στη Νεβάδα, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανόν η εμφάνιση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης να συνδέεται με το ρετροϊό XMRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus), ο οποίος σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη στον άνθρωπο και την ανάπτυξη λευχαιμίας και καρκινικών όγκων στα ποντίκια.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «Science», οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 101 εθελοντών που έπασχαν από το σύνδρομο και είδαν ότι οι 68 από αυτούς είχαν μολυνθεί από τον ύποπτο ρετροϊό.

Παράλληλα, ο ιός ανιχνεύτηκε μόλις σε 8 από τα 218 άτομα που δεν έπασχαν από χρόνια κόπωση.

Όπως τονίζει η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Τζούντι Μίκοβιτς, το 95% των ασθενών με το σύνδρομο αυτό είχε αναπτύξει αντισώματα ενάντια στον ιό, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι σε κάποια φάση είχε μολυνθεί από το ρετροϊό, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση «ύπνωσης» στον οργανισμό του.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα χρήζουν περαιτέρω μελέτης, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν, τότε ίσως οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ειδικού εμβολίου για τη θεραπεία του συνδρόμου.

Διαβάστε ακόμα:
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.Όταν η κούραση επιμένει
http://www.vita.gr/html/ent/260/ent.6260.asp

Τεστ θα ανιχνεύει τη χρόνια κόπωση
http://www.vita.gr/html/ent/539/ent.5539.asp