Η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας. Εμείς θα προσθέταμε: το ίδιο και η νεότητα! Mάλιστα, εάν υιοθετούμε καλές συνήθειες και προσέχουμε τη διατροφή μας, η διαφορά φαίνεται αμέσως τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα μας. Ωστόσο, η πάροδος του χρόνου, το μολυσμένο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, οι έντονες απαιτήσεις της καθημερινότητας, η ασυνέπεια που θα δείξουμε στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής είναι μερικοί από τους λόγους που θα μας κάνουν να αναζητήσουμε μία έξτρα ενίσχυση για την ωραία εικόνα του προσώπου μας. «Για να διατηρηθεί η επιδερμίδα όμορφη, ελαστική και λαμπερή, και για να ενισχύσουμε τις διαδικασίες της εσωτερικής ανάπλασης, το δέρμα, όπως και ο οργανισμός, χρειάζεται βιταμίνες και άλλα απαραίτητα συστατικά που θα το βοηθήσουν», επισημαίνει η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου. «Αυτό που πετυχαίνει να προσφέρει η μεσοθεραπεία με την έγχυση κατάλληλων θρεπτικών ουσιών είναι να δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον για την αναδόμηση των κυττάρων, ώστε να καθυστερήσει τη διαδικασία της γήρανσης».

Από την Ιατρική στην υπηρεσία της ομορφιάς
Η μεσοθεραπεία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1952 για ιατρικούς σκοπούς. Ο πρώτος που ανακάλυψε τα θεραπευτικά της αποτελέσματα ήταν ο δρ. Michel Pistor, ένας γάλλος γιατρός, ο οποίος χορήγησε ενδοδερμικά φαρμακευτικές ουσίες σε πάσχοντες ιστούς ασθενών που υπέφεραν από αρθροπάθειες. Με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να εφαρμόζεται και στην αισθητική ιατρική, ώστε το 1987 να αναγνωριστεί από τη Γαλλική Ιατρική Ακαδημία ως μία ξεχωριστή ιατρική ειδικότητα.

Στοχεύοντας στην «καρδιά»
Η μεσοθεραπεία, όπως άλλωστε η ίδια η λέξη το μαρτυρά, στοχεύει στο μεσαίο στρώμα, δηλαδή στην «καρδιά» του δέρματος όπου βρίσκονται οι ινοβλάστες, με σκοπό να τους διεγείρει, ώστε να συνθέσουν κολλαγόνο και ελαστίνη. Για να επιτευχθεί όμως αυτή η λειτουργία, το δέρμα μας χρειάζεται «καύσιμα», όπως βιταμίνες, μέταλλα, υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα, τα οποία χρησιμοποιούνται είτε μόνα τους είτε σε κοκτέιλ, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δέρματος.

Η εφαρμογή
Πολλά από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στη μεσοθεραπεία υπάρχουν σε καλλυντικά προϊόντα και σε συμπληρώματα, αλλά η μεσοθεραπεία φτάνει στην καρδιά του προβλήματος! Κατά την εφαρμογή, με μικροσκοπικές βελόνες (λεπτές σαν μία βλεφαρίδα), τα συστατικά διοχετεύονται υποδερμικά σε διάφορα σημεία του προσώπου, αλλά και του λαιμού, με τη μέθοδο πολλαπλών ενέσεων.

Τι περιέχει το… κοκτέιλ
• Βιταμίνη C, που έχει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας έτσι από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών στις ίνες του κολλαγόνου και συμβάλλοντας στη διόρθωση των δυσχρωμιών. Σε απευθείας έγχυση, προσδίδει λάμψη και φωτεινότητα.
• Βιταμίνη Ε, που προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη.
• Βιταμίνη Α και τα παράγωγά της, που επιταχύνουν τον πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων και έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση.
• Υαλουρονικό οξύ, που χρησιμοποιείται για έντονη ενυδάτωση και σύσφιγξη.
• Μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που τα λαμβάνουμε και μέσα από τις τροφές και βοηθούν στην ανάπλαση του δέρματος.

Τα πλεονεκτήματα
Ως μέθοδος της αισθητικής ιατρικής για αντιγήρανση και ανανέωση της επιδερμίδας, η μεσοθεραπεία παρουσιάζει πράγματι πολλά θετικά στοιχεία:
• Είναι ιδανική για όσες φοβούνται το νυστέρι και τρέμουν στην ιδέα της νάρκωσης.
• Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά.
• Είναι ασφαλής, γρήγορη και ανώδυνη.
• Δεν αλλοιώνει τη φυσική έκφραση του προσώπου.
• Δεν απαιτεί χρόνο ανάρρωσης.
• Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Προσοχή
• Υπάρχει περίπτωση, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, να δημιουργηθούν μικρά πρηξίματα και σπανίως μικρές εκχυμώσεις, που ωστόσο φεύγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
• Δεν συστήνεται αν είστε έγκυος, ενώ αν παίρνετε κάποιο φάρμακο (π.χ. για το διαβήτη), πρέπει να ενημερώνετε πάντα το δερματολόγο.

Πόσο συχνά εφαρμόζεται;
Συνήθως συστήνονται 6 με 8 συνεδρίες, οι οποίες γίνονται μία φορά την εβδομάδα, μπορεί όμως και να επαναληφθούν κάθε 2 εβδομάδες. Μία με δύο φορές το χρόνο προτείνεται να επαναληφθεί για συντήρηση του αποτελέσματος.

Θεραπεία νέας γενιάς: Χωρίς… βελόνες!
Έχοντας κερδίσει μια υψηλή θέση στα αντιγηραντικά προγράμματα, η μεσοθεραπεία δεν μπορεί παρά να ακολουθεί τις εξελίξεις της Δερματολογίας. Η πιο πρόσφατη, όπως παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Αντιγήρανσης στο Μονακό, αφορά την ιοντοφόρηση. Πρόκειται για μία μέθοδο κατά την οποία η έγχυση στο πρόσωπο δεν επιτυγχάνεται με βελόνες, αλλά με ηλεκτρικό ρεύμα. Με την κεφαλή ενός μηχανήματος που παράγει χαμηλής τάσης ρεύμα, αλλάζει η πολικότητα, δηλαδή το ηλεκτρικό φορτίο των κυττάρων, με σκοπό την ευκολότερη διείσδυση των υλικών στο εσωτερικό τους. Η αίσθηση που αντιλαμβάνεται κανείς είναι δόνηση στο συγκεκριμένο σημείο για λίγα δευτερόλεπτα. Η ιοντοφόρηση δρα συμπληρωματικά με τη μεσοθεραπεία, οδηγώντας την περίσσεια των υλικών στο εσωτερικό των κυττάρων. Μπορεί, ωστόσο, και να την υποκαθιστά, όταν η εφαρμογή της κλασικής μεσοθεραπείας δεν είναι δυνατή, επειδή λόγου χάρη κάποιος δεν έχει αντοχή στα τσιμπήματα της βελόνας ή επειδή πάσχει από διαβήτη, γεγονός που τον/την καθιστά επιρρεπή σε λοιμώξεις.