Θρομβώσεις και άλλες βλάβες στους πνεύμονες προκαλεί η νέα γρίπη, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές μελέτες.
Τα ανησυχητικά στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Roentgenology» και δείχνουν ότι οι ακτινογραφίες και οι αξονικές τομογραφίες μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό Η1Ν1 σε πολύ άρρωστους ασθενείς, την ώρα που τα υπόλοιπα συμπτώματα ενδέχεται να ξεγελούν τους ειδικούς.

«Για αυτόν το λόγο, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο για τους ειδικούς να αναγνωρίζουν πιθανά κρούσματα του Η1Ν1 στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να υποβάλλουν εγκαίρως τους ασθενείς στα σωστά διαγνωστικά τεστ, να τους χορηγούν συγκεκριμένες αντιικές θεραπείες και να είναι προετοιμασμένοι να λάβουν ενισχυτικά μέτρα εάν χρειαστεί», επισημαίνουν ο δρ. Ντάνιελ Μολούρα και οι συνεργάτες του από το Κλινικό Κέντρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ στο Μέριλαντ.

Πρόσφατα, ένας μεσήλικας άνδρας με πυρετό είχε διαγνωσθεί αρνητικός στο τεστ ανίχνευσης για τη νέα γρίπη, αλλά τελικά πέθανε από αυτήν 5 ημέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, χωρίς οι γιατροί να καταφέρουν να την ανιχνεύσουν εγκαίρως.

Αναλύοντας μια μαγνητική του τομογραφία οι ειδικοί εντόπισαν πνευμονικές βλάβες, τις οποίες εάν είχαν λάβει υπόψη τους νωρίτερα, θα του είχαν χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ενδεχομένως να του είχαν σώσει τη ζωή.

Από την άλλη, η δεύτερη μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπογραμμίζει ότι οι αξονικές τομογραφίες ασθενών που νοσούσαν βαριά από τη νέα γρίπη έδειξαν ότι πολλοί από αυτούς εμφάνιζαν θρόμβους στους πνεύμονες.

Η διεξαγωγή αξονικής τομογραφίας, κατά τους ειδικούς, θα μπορούσε να οδηγήσει στη χορήγηση αντιθρομβωτικών φαρμάκων στους ασθενείς, σώζοντας έτσι ζωές.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει το μαζικό εμβολιασμό των πολιτών σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και όσων εργάζονται στον τομέα της Υγείας. Οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι μέχρι σήμερα τα κρούσματα από τη νέα γρίπη ανέρχονται στις 370.000.

«Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά νοσηλείας στην εντατική», αναφέρει ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης για ιατρικά θέματα, σερ Λίαμ Ντόναλντσον.

«Μέχρι τώρα, το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 12%-13%, όμως τώρα έχει εκτοξευθεί στο 20%, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα σοβαρά κρούσματα έχουν αυξηθεί», συμπληρώνει.

Διαβάστε ακόμα:
Ερωτηματικά για τo εμβόλιο της νέας γρίπης
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.10181.asp

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει και από τον Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/162/ent.10162.asp

Ανησυχούν για το εμβόλιο
http://www.vita.gr/html/ent/185/ent.10185.asp