Ούτε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, ούτε τα χαβανέζικα πουκάμισα προστατεύουν από την έντονη ηλιοφάνεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καταλούνα, η καλύτερη προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου είναι τελικά τα σκουρόχρωμα ρούχα.

Όπως επισημαίνει, μάλιστα, ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ασθενσιόν Ρίβα: «Το χρώμα των βαμβακερών υφασμάτων επηρεάζει την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου».

Βάσει των νέων ευρημάτων, χρώματα όπως το λευκό ή το κίτρινο αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Αντίθετα, υφάσματα με σκούρα ή πιο έντονα χρώματα απορροφούν καλύτερα το δυνατό ηλιακό φως και προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία.

Το επιστημονικό έντυπο «Industrial and Engineering Chemistry» αναφέρει ότι το σκούρο μπλε είναι το χρώμα που προστατεύει πιο αποτελεσματικά από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου, ενώ χειρότερο θεωρείται το εκτυφλωτικό κίτρινο.

«Τα νέα επιστημονικά στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις βιομηχανίες ένδυσης, έτσι ώστε να δημιουργήσουν συλλογές που να προστατεύουν καλύτερα τους καταναλωτές», συμπληρώνει ο δρ. Ρίβα.

Διαβάστε ακόμα:
O καρκίνος του δέρματος «κρύβεται» στο DNA;
http://www.vita.gr/html/ent/176/ent.10176.asp

Νικήστε την φωτογήρανση
http://www.vita.gr/html/ent/891/ent.9891.asp

Σπρέι τσαγιού προστατεύει το δέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/869/ent.9869.asp