Η θεραπεία για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων ίσως να επηρεάζει τη μελλοντική εγκυμοσύνη των γυναικών που υποβλήθηκαν σε αυτή, εκτιμούν βρετανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για τον εμβολισμό μητριαίων αρτηριών, μια τεχνική που προκαλεί μείωση του μεγέθους των ινομυωμάτων. Οι ειδικοί του Νοσοκομείου Garret Anderson, επανεξέτασαν πέντε προηγούμενες μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί στη Βρετανία, στην Τσεχία και τον Καναδά και αφορούσαν τις περιπτώσεις 215 γυναικών που έμειναν έγκυοι μετά τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι επιπλοκές που προέκυπταν στην εγκυμοσύνη ήταν αρκετά συχνότερες στις γυναίκες αυτές.

Αναλυτικά, τα ποσοστά αποβολών άγγιζαν το 35%, τη στιγμή που μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν ακολουθήσει τη συγκεκριμένη θεραπεία ο κίνδυνος επιπλοκών περιοριζόταν στο 10%-15%.

Ακόμα, η πιθανότητα για καισαρική τομή έφτανε το 67%, ενώ ο κίνδυνος για μεγάλη αιμορραγία μετά τον τοκετό εκτοξευόταν στο 15%.

Επιπλέον, τα μωρά των γυναικών αυτών έτειναν να είναι πιο μικρόσωμα και να μην έχουν τη σωστή «στάση» κατά τον τοκετό.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι για την ώρα δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για τις πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες της συγκεκριμένης θεραπείας και για τον λόγο αυτό εφιστούν την προσοχή τόσο στους γιατρούς όσο και στις ασθενείς.


Διαβάστε ακόμα:
Πότε πρέπει να αφαιρούνται τα ινομυώματα;
http://www.vita.gr/html/ent/411/ent.1411.asp

Eγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα!
http://www.vita.gr/html/ent/284/ent.1284.asp