Το φάρμακο Actemra της φαρμακευτικής εταιρείας Roche επιβραδύνει τις βλάβες στις αρθρώσεις ασθενών που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα καλά νέα έρχονται από μια διετή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1.200 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, από τους οποίους ορισμένοι λάμβαναν είτε 4 mg του φαρμάκου ανά κιλό σωματικού βάρους ή 8 mg/κιλό σε συνδυασμό με την ουσία μεθοτρεξάτη είτε μόνο μεθοτρεξάτη.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι περίπου το 75% της ομάδας των 4 mg/κιλό και 83% της ομάδας των 8 mg/κιλό δεν είχαν εμφανίσει βλάβες στις αρθρώσεις, συγκριτικά με το 66% των όσων λάμβαναν μόνο μεθοτρεξάτη.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας στην Φιλαδέλφεια.

«Η μελέτη αυτή έδειξε ότι το Actemra βελτίωσε τη σωματική λειτουργία, ενώ παράλληλα φάνηκε να καθυστερεί τις βλάβες στις αρθρώσεις ατόμων με ήπια ή σοβαρά συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η ευεργετική του δράση, μάλιστα, διήρκησε για περίπου δύο χρόνια», αναφέρει ο κ. Χαλ Μπάρον, επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της εταιρείας Genentech, θυγατρική της Roche Holding AG.

Τον περασμένο Γενάρη, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη χρήση του φαρμάκου στη θεραπεία των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν σε θεραπείες άλλων φαρμάκων.


Διαβάστε ακόμα:
http://www.vita.gr/html/ent/119/ent.10119.asp
Τα ψηλά τακούνια προκαλούν αρθρίτιδα

«Φρένο» στην αρθρίτιδα
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.9394.asp


Η αρθρίτιδα «χτυπά» και τους νέους
http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.7527.asp