Την υποχρεωτική προσθήκη φυλλικού οξέος στο ψωμί ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA), παρά τα ανησυχητικά αποτελέσματα αμερικανικών μελετών που το συνδέουν με την εμφάνιση καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου.

Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή, η Βρετανία θα είναι η δεύτερη χώρα, μετά την Αμερική, που θα κάνει το αμφιλεγόμενο βήμα. Βέβαια, οι αρμόδιοι της FSA υποστηρίζουν ότι τα επιστημονικά ευρήματα που σχετίζουν το φυλλικό οξύ με την εμφάνιση καρκίνου δεν είναι επαρκή ώστε να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Το φυλλικό οξύ είναι μια φυσική μορφή βιταμίνης Β. Μάλιστα, οι γυναίκες που λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος, είτε μέσω της διατροφής τους είτε με τη μορφή συμπληρώματος, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με δισχιδή ράχη, μια ανωμαλία διάπλασης του νευρικού σωλήνα.

Η ανωμαλία αυτή παρατηρείται σε 1.000 έμβρυα ετησίως και η FSA θεωρεί ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί στα 350, αν καταστεί υποχρεωτική η προσθήκη φυλλικού οξέος στο ψωμί.

Εντούτοις, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου ήδη από το 1998 προσθέτουν φυλλικό οξύ στο ψωμί, οι επιστήμονες κατέληξαν σε ανησυχητικά συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο δρ. Γιούνγκ-Ιμ Κιμ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις ασθενών που έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώθηκαν, μετά την προσθήκη φυλλικού οξέος στο ψωμί τα ποσοστά αυξήθηκαν και πάλι.

Μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας του μελέτης μάλιστα πριν από περίπου 1 χρόνο, ανέφερε: «Οι επιπλέον ποσότητες φυλλικού οξέος μπορούν να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη κακώσεων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για την εμφάνιση επικίνδυνων μορφών καρκίνου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Β διευκολύνουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων».

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσε σχετικά: «Θα εξετάσουμε την πρόταση για υποχρεωτική προσθήκη φυλλικού οξέος στο ψωμί, παράλληλα με τους ελέγχους για την προστασία της υγείας των καταναλωτών.


Διαβάστε ακόμα:
Ο άρτος ημών…
http://www.vita.gr/html/ent/511/ent.5511.asp

Φυλλικό οξύ VS άνοια!
http://www.vita.gr/html/ent/837/ent.4837.asp

Φυλλικό οξύ για δυνατό σπέρμα
http://www.vita.gr/html/ent/567/ent.5567.asp