Οι πρωτεϊνικές δίαιτες, τύπου Άτκινς, προκαλούν μακροπρόθεσμα εγκεφαλικές βλάβες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα συμπεράσματα των ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη προέκυψαν μετά από μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα τρωκτικά που κατανάλωναν συχνά γεύματα παρόμοια με εκείνα που συστήνει η δίαιτα Άτκινς, ενώ ήταν κατά 5% ελαφρύτερα, στον εγκέφαλό τους η περιοχή του ιππόκαμπου που σχετίζεται με τη μνήμη ήταν λιγότερο αναπτυγμένη συγκριτικά με εκείνα που τρέφονταν κανονικά.

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Molecular Neurodegeneration», όπου οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, παρόλο που δεν γνωρίζουμε κατά πόσο οι πρωτεϊνικές δίαιτες έχουν επιπτώσεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η υγιεινή διατροφή με φρούτα και λαχανικά μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμη και να αποτρέψει την εμφάνιση άνοιας.

«Το πιο αναπάντεχο εύρημα της μελέτης μας ήταν η γενική απώλεια εγκεφαλικής μάζας που έδειξε να συνδέεται με την πρωτεϊνική και ταυτόχρονα χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα», αναφέρει ο καθηγητής Νευρολογίας δρ. Σαμ Γκάντι.

Επιπλέον, η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Σούζαν Σόρενσεν, υποστηρίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προκειμένου να ανακαλύψουμε σε τι ποσοστό μπορεί ο τρόπος διατροφής να αυξήσει ή να μειώσει την ανθρώπινη ευπάθεια στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Σίγουρα, συμπληρώνει, είναι απαραίτητο να ακολουθείται μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, σε συνδυασμό με άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και συστηματικό έλεγχο της πίεσης και της χοληστερίνης.

Επειδή, όμως, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 3 εκατομμυρίων Βρετανών που ακολούθησαν τη δίαιτα τύπου Άτκινς, οι ειδικοί συνιστούν στα άτομα που επιθυμούν να χάσουν τα περιττά κιλά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να προτιμούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, που σίγουρα θα τους εξασφαλίσει μόνιμα αποτελέσματα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Διαβάστε ακόμα:
Crash test στις δίαιτες της «µόδας»
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp

Πρωτεΐνες για να μην πεινάτε
http://www.vita.gr/html/ent/724/ent.4724.asp

Πώς θα φτιάξετε τη δική σας δίαιτα
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.6678.asp

Ποιά δίαιτα σας ταιριάζει
http://www.vita.gr/svc/myDiet/