Έχετε συχνά πονοκέφαλο; Ισως να φταίει η ατμοσφαιρική ρύπανση, υποστηρίζει μελέτη καναδών επιστημόνων. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας του Καναδά με επικεφαλής τον δρ. Σαμπίτ Τσακμάκ, ανέλυσαν στοιχεία από αρχεία νοσοκομείων σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του Σαντιάγκο στη Χιλή. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τις μέρες κατά τις οποίες τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν υψηλότερα, στα νοσοκομεία πραγματοποιούνταν περισσότερες εισαγωγές ασθενών με έντονους πονοκεφάλους ή ημικρανίες.

Όπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «American Journal of Epidemiology», για το διάστημα 2001-2005 η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε στοιχεία για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στην περιοχή από επτά διαφορετικούς σταθμούς περιβαλλοντικής παρακολούθησης, οι οποίοι κατέγραφαν τα επίπεδα του όζοντος, αζώτου, διοξειδίου του θείου, μονοξειδίου του άνθρακα κ.ά.

Παράλληλα, συγκέντρωσαν στοιχεία που σχετίζονταν με την εισαγωγή ασθενών με ημικρανίες, πονοκεφάλους, κρίσεις άγχους κ.ά.

Βάσει των ευρημάτων τους, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι στα προβλήματα που προκαλούνται από την κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται εφεξής και οι κεφαλαλγίες.

Διαβάστε ακόμα:
Η μόλυνση του περιβάλλοντος προκαλεί καρδιακές προσβολές
http://www.vita.gr/html/ent/901/ent.4901.asp

Η ρύπανση «κόβει την ανάσα»
http://www.vita.gr/html/ent/520/ent.8520.asp

Άλλος αέρας στο σπίτι σας!
http://www.vita.gr/html/ent/228/ent.8228.asp