Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία υπερηχητικών κυμάτων που καταπολεμά τις επώδυνες πέτρες στα νεφρά, αποτρέποντας παράλληλα την επανεμφάνισή τους.

Η επαναστατική τεχνική δρα απαλά με τη βοήθεια υπερηχητικών κυμάτων που «σπρώχνουν» τις πέτρες προς τη φυσική έξοδο των νεφρών. Κλινικές δοκιμές σε χοίρους, των οποίων τα νεφρά μοιάζουν με αυτά των ανθρώπων, στέφθηκαν με επιτυχία.

«Χρειάζεται μόλις μία στιγμή, ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να μετακινήσουμε την πέτρα αρκετά εκατοστά, ενώ ορισμένες φορές αυτή αναπηδά απευθείας στην έξοδο των νεφρών», αναφέρει ο δρ. Μάικλ Ρ. Μπέιλι. «Όσες φορές δοκιμάσαμε τη συγκεκριμένη τεχνική στους χοίρους, καταφέραμε να κουνήσουμε τις πέτρες σε κάθε περίπτωση», συμπληρώνει.

Μέχρι τώρα, για πέτρες με διάμετρο μεγαλύτερη των 10 χιλιοστών, χρησιμοποιούνταν μέθοδοι υπερήχων για τη διάσπαση και την απομάκρυνσή τους. «Βέβαια, η συγκεκριμένη μέθοδος ενδέχεται να αφήσει μικρά θραύσματα τα οποία με την πάροδο του χρόνου μπορούν να αναπτυχθούν σε νέες πέτρες», εξηγεί ο δρ. Μπέιλι.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα αποκτήσει πέτρα στα νεφρά κάποια στιγμή της ζωής του, ενώ το 10-15% των περιπτώσεων θα απαιτεί θεραπεία.

«Η νέα τεχνική δεν καταργεί τις σημερινές μεθόδους αντιμετώπισης, αλλά θα χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά. Εφόσον θα μπορεί να μετακινήσει όλα τα θραύσματα προς την έξοδο των νεφρών, θα περιορίσει έτσι την πιθανότητα υποτροπής του ασθενούς λίγα χρόνια μετά τη θεραπεία», συμπληρώνει ο δρ. Μπέιλι.

Διαβάστε ακόμα:
Νεφρά: Καθαρίστε τα… φίλτρα σας
http://www.vita.gr/html/ent/621/ent.8621.asp

Το πιεσόμετρο κάνει καλό στα νεφρά!
http://www.vita.gr/html/ent/702/ent.8702.asp

Θα κυλήσει η πέτρα;
http://www.vita.gr/html/ent/620/ent.4620.asp