Σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα θα μπορούσε να είναι εφικτή η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση μήτρας, εκτιμούν βρετανοί ειδικοί, σκορπώντας ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας.

Οι επιστήμονες του νοσοκομείου Hammersmith στο Λονδίνο, ύστερα από δοκιμές σε πειραματόζωα κατάφεραν να «ξεκλειδώσουν» τον τρόπο που θα εξασφαλίζει καλή ροή του αίματος για την φυσιολογική λειτουργία της μήτρας. Ελπίζουν μάλιστα, ότι έτσι θα μπορούσαν να προσφέρουν την ευκαιρία σε γυναίκες με σοβαρά προβλήματα γονιμότητας, να συλλάβουν και να γεννήσουν ένα μωρό.

Μετά τον τοκετό, οι ειδικοί συνιστούν την απομάκρυνση του μοσχεύματος προκειμένου να περιορίσουν την ανάγκη για λήψη ισχυρών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, τα οποία χορηγούνται συνήθως εφόρου ζωής σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση.

Στην παρούσα φάση, έχουν επιλεγεί 20 εθελόντριες, οι οποίες υποβάλλονται σε σωματικές και ψυχολογικές εξετάσεις έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβληθούν στην επέμβαση.

Μέχρι σήμερα, μόνο μια φορά έχει επιτευχθεί παρόμοιο εγχείρημα -και συγκεκριμένα στη Σαουδική Αραβία το 2000. Δυστυχώς, λίγο μετά την επέμβαση η μήτρα έπρεπε να αφαιρεθεί λόγω της κακής ροής του αίματος .

Τα εντυπωσιακά ευρήματα των ειδικών παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) στην Ατλάντα.

Διαβάστε ακόμα:
Nέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις
http://www.vita.gr/html/ent/969/ent.7969.asp

Μεταμοσχεύσεις χωρίς φάρμακα
http://www.vita.gr/html/ent/722/ent.4722.asp

Σχεδόν ολική μεταμόσχευση προσώπου στις ΗΠΑ
http://www.vita.gr/html/ent/177/ent.8177.asp