Κυρίως οι μαθητές διαγιγνώσκονται θετικοί στη νέα γρίπη, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία. Κατά την εταιρεία Quest Diagnostics που διενεργεί διαγνωστικά τεστ στις ΗΠΑ, το γεγονός αυτό σημαίνει ότι και πολλοί ενήλικοι που έρχονται σε επαφή με παιδιά αναμένεται να νοσήσουν.

«Βάσει των διαγνωστικών τεστ που έχουμε πραγματοποιήσει από το Μάιο του 2009, η πλειονότητα των θετικών αποτελεσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας από 5 έως 14 ετών», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση η εταιρεία.

Ακριβώς λόγω της έξαρσης της μετάδοσης της νέας γρίπης, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) σταμάτησαν να καταμετρούν τα κρούσματα, εκτιμώντας ότι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 1 εκατομμύριο. Πλέον, τα διαγνωστικά τεστ πραγματοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα μεταξύ των παιδιών, όπως τονίζει ο ιατρικός διευθυντής της Quest Diagnostics και παιδίατρος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, δρ. Τζέι Λίμπερμαν, παρατηρήθηκε γύρω στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

«Αυτό που έχει πραγματικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τώρα -με αρκετές εβδομάδες καθυστέρηση- παρατηρούμε αύξηση των κρουσμάτων και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, σε άτομα δηλαδή από 50-64 ετών ή παιδιά μικρότερα των 5 ετών», αναφέρει ο δρ. Λίμπερμαν.

Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία που συγκέντρωσαν τα CDC δείχνουν ότι το 90% από τους 292 θανάτους που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, αφορά νεαρά άτομα.

Όπως συμπέραναν οι ειδικοί, από τα 5.000 άτομα που νοσηλεύτηκαν με τον ιό Η1Ν1 από την 1η Σεπτεμβρίου, περίπου το 53% ανήκε στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 25 ετών.

«Πρόκειται για μια γρίπη που πλήττει κυρίως νεαρά άτομα», αναφέρει η επικεφαλής του Κέντρου Ανοσολογίας των ΗΠΑ, κ. Αν Σούτσατ.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ο αριθμός των θανάτων μεταξύ νεαρών ατόμων διαφέρει κατά πολύ από εκείνον της εποχικής γρίπης. «Είναι τραγικό για τις οικογένειες και σκληρό για όλους εμάς στον τομέα της Δημόσιας Υγείας να το διαπιστώνουμε», συμπληρώνει.

Η νέα γρίπη έχει ήδη διαδοθεί σε 41 πολιτείες των ΗΠΑ και ο δείκτης θνησιμότητας ξεπερνά τον αντίστοιχο της εποχικής. Παρ’ όλα αυτά, η διανομή των εμβολίων παρουσιάζει καθυστέρηση. Οι πρώτες δόσεις χορηγήθηκαν στους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας, στις εγκύους, στα παιδιά και στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα που τους καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτους στον ιό.

Τα εμβόλια που έχουν ήδη χορηγηθεί φτάνουν τα 82 εκατομμύρια, ενώ αναμένονται 114 εκατομμύρια επιπλέον. Από αυτή την εβδομάδα τα δημόσια σχολεία στέλνουν ήδη τα ενημερωτικά φυλλάδια και τα έντυπα συγκατάθεσης στα σπίτια των μαθητών, ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν από τις 28 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, ανακοίνωσε η Ζόι Τόμπιν, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:
Η νέα γρίπη προτιμά τα υγιή παιδιά
http://www.vita.gr/html/ent/145/ent.10145.asp

Σε 2 δόσεις το εμβόλιο H1N1 για παιδιά κάτω των 10 ετών
http://www.vita.gr/html/ent/028/ent.10028.asp

Παρενέργειες στα παιδιά προκαλεί το Tamiflu
http://www.vita.gr/html/ent/913/ent.9913.asp