Ένα τζελ που εξασφαλίζει κρυστάλλινη φωνή σε άτομα που έχουν υποστεί βλάβη στις φωνητικές χορδές δημιούργησε ένας χημικός του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φημισμένη σοπράνο Τζούλι Άντριους, της οποίας οι φωνητικές χορδές υπέστησαν ανεπανόρθωτη βλάβη ύστερα από χειρουργική επέμβαση στο λάρυγγα.

Ο βραβευμένος για τις ευρεσιτεχνίες του δρ. Ρόμπερτ Λάνγκερ εφηύρε ένα ελαστικό τζελ με τη βοήθεια του οποίου ανακτάται η χαμένη ελαστικότητα των φωνητικών χορδών που έχουν υποστεί βλάβες.

Οι πρώτες δοκιμές σε ποντίκια και κουνάβια ήταν επιτυχείς, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει την ίδια επιτυχία και στον άνθρωπο. Ο ευρηματικός εφευρέτης εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο έτος θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και οι πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.

«Μέχρι στιγμής οι δοκιμές σε πειραματόζωα ήταν ελπιδοφόρες και φαίνονται ασφαλείς», αναφέρει ο καθηγητής. «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στο επόμενο ή το μεθεπόμενο έτος», συμπληρώνει.

Πάντως, η γνωστή σοπράνο, που έλαβε αποζημίωση 600.000 λίρες για την καταστροφική επέμβαση που υπέστη, επισκέπτεται συχνά το εργαστήριο του δρ. Λάνγκερ στη Βοστόνη και είναι φανατική υποστηρικτής της ευρεσιτεχνίας και της πολλά υποσχόμενης θεραπείας του.

Διαβάστε ακόμα:
Nα κάνω λίφτινγκ… στη φωνή µου;
http://www.vita.gr/html/ent/884/ent.6884.asp

Μέθοδος Τοματίς: Κάν’ το όπως η Κάλλας!
http://www.vita.gr/html/ent/841/ent.8841.asp

Γιατί άλλαξε η φωνή μου
http://www.vita.gr/html/ent/357/ent.6357.asp