Συναγερμό λόγω νέας γρίπης σήμανε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το περασμένο Σάββατο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσαν ότι η γρίπη έχει πλήξει 46 από τις 50 πολιτείες, γεγονός που θα μπορούσε να συγκριθεί με την έξαρση της εποχικής γρίπης, η διάδοση αυτή όμως συμβαίνει πολύ νωρίτερα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν νέα κύματα έξαρσης.

Στόχος της κήρυξης των Ηνωμένων Πολιτειών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην πιθανότητα «ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που θα μπορούσε να επιβαρύνει το σύστημα Υγείας της χώρας». Με τη λήψη των μέτρων αυτών, σύμφωνα με τους αρμόδιους, ενισχύονται οι δυνατότητες των κέντρων αντιμετώπισης της νόσου «να διενεργούν έκτακτες επιχειρήσεις», χωρίς να υποχρεώνονται να συμμορφώνονται με τους ομοσπονδιακούς νόμους.

Πρόκειται για μια έκθεση παρόμοια με εκείνη που υπογράφεται για τη διακήρυξη καταστροφών σε περίπτωση κυκλώνων.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο -όχι μια αντίδραση σε μια νέα εξέλιξη», τονίζει ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων της εποχικής γρίπης καταγράφεται στις ΗΠΑ μεταξύ τέλους Νοεμβρίου και Μαρτίου και τα θύματά της είναι κατά μέσο όρο 36.000 Αμερικανοί κάθε χρόνο. Από τη νέα γρίπη έχουν μέχρι στιγμής πεθάνει 1.000 Αμερικανοί.

Διαβάστε ακόμα:
Γρίπη – διατροφή: Κρατάτε γερά αντιστάσεις
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.10217.asp

Ο Η1Ν1 «χτυπά» τα σχολεία
http://www.vita.gr/html/ent/247/ent.10247.asp

Όλα τα εμβόλια μαζί!
http://www.vita.gr/html/ent/198/ent.10198.asp

Ανησυχούν για το εμβόλιο
http://www.vita.gr/html/ent/185/ent.10185.asp