Λύση σε εκατομμύρια ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες ημικρανίες θα μπορούσε να προσφέρει μια καινοτόμος χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με πενταετή αμερικανική μελέτη.

Τα νέα, πολλά υποσχόμενα ευρήματα ανήκουν στους ειδικούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Case Medical Centre στο Κλίβελαντ, οι οποίοι άρχισαν την έρευνά τους ύστερα από τη διαπίστωση του πλαστικού χειρουργού δρ. Βάχμαν Γκιγιουρόν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε ένα είδος πλαστικής επέμβασης δήλωναν απαλλαγμένοι από τα επώδυνα συμπτώματα της ημικρανίας.

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι, αφαιρώντας μικρές μυϊκές ομάδες ή δεσμίδες νεύρων που πυροδοτούσαν τα ανυπόφορα συμπτώματα, οι ασθενείς παρουσίαζαν δραστική βελτίωση της κατάστασής τους.

Συγκεκριμένα, από δοκιμές που πραγματοποίησαν είδαν ότι περίπου οι 9 στους 10 ασθενείς -το 88%- που είχαν υποβληθεί στην επέμβαση εμφάνισαν θετική αντίδραση σε αυτήν, ενώ τουλάχιστον 1 στους 3 δήλωνε ολοκληρωτική εξάλειψη των συμπτωμάτων.

«Οι έντονες ημικρανίες μπορούν ακόμη και να παραλύσουν τον ασθενή», τονίζει ο δρ. Γκιγιουρόν. «Η συγκεκριμένη επέμβαση προσφέρει μία ελπίδα στους ασθενείς. Σε συνδυασμό με προηγούμενες έρευνες, τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την πενταετή μελέτη αποδεικνύουν ότι οι σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να εμφανίσουν πολύ καλά και μακροχρόνια αποτελέσματα», συμπληρώνει.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών στο Σιάτλ.

Διαβάστε ακόμα:
Ανάσα σωτηρίας από τις ημικρανίες!
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.8450.asp

Χωρίς πονοκέφαλο – Χωρίς παυσίπονα
http://www.vita.gr/html/ent/976/ent.1976.asp

Αντιμετωπίστε τις ημικρανίες εναλλακτικά
http://www.vita.gr/html/ent/616/ent.4616.asp